Hokejisté porazili v přípravě Švýcary

K r e u z l i n g e n -
Hokejoví reprezentanti v přípravě na mistrovství světa konečně vyhráli. Po výsledcích 5:5 a 1:2 se Slovenskem včera zvítězili v Kreuzlingenu nad domácím Švýcarskem 1:0 díky gólu Tomáše Vlasáka. Druhý zápas se hraje dnes od 19.30 v Bielu.

Švýcarsko - Česko 0: 1

Rozhodla neobvyklá situace v úvodu poslední třetiny. Domácí útočník Baldi pokračoval ve hře i poté, co mu v souboji spadla přilba, a rozhodčí jej poslal na trestnou lavici podle pravidla o nepovolené výstroji. První formace národního týmu rozehrála vzornou kombinaci, na jejímž konci se po 23 vteřinách trefil švihem Vlasák. "Každé vítězství je cenné a zvyšuje týmu sebevědomí," řekl trenér Josef Augusta. "Pravdou ale je, že takové pravidlo, které uplatnil sudí před naším gólem, se u nás nepíská. Zatím. Na Švédských hrách jsme se s tím ale už setkali." Hrdiny zápasu se stali oba brankáři. Salfický se vytáhl při Müllerově sólu, domácí Gerber zářil zejména v závěru, kdy se Švýcaři snažili ze všech sil o vyrovnání a otevřeli obranu. Havlát v nájezdu s Tenkrátem však ztroskotali na jediném obránci Salisovi, Pletka ve vyložené šanci přestřelil a Špaňhel trefil tyčku. Na výkonu obou týmů bylo znát, že se hokejisté teprve sehrávají. Pět tisícovek diváků vidělo plno nepřesných přihrávek a chyb v obraně, z nichž se rodily šance. Podle Augusty nemá zatím nikdo nominaci na šampionát jistou: "Ještě nás čekají tři přípravné zápasy. Sdělíme ji až po druhém utkání s Rusy v Praze."

Branka a nahrávky: 44. Vlasák (Vykoukal, Štěpánek). Rozhodčí: Trainer (Něm.). Vyloučení: 6:9. Využití: 0:1. Diváků: 5120. Třetiny: 0:0, 0:0, 0:1.

Švýcarsko: Gerber - Seger, Steinegger, Vauclair, R. Ziegler, Sutter, Salis, Voisard, Keller - Fischer, Crameri, Jenni - Demuth, Von Arx, Rüthemann - Müller, Zeiter, Micheli - Baldi, Aeschlimann, T. Ziegler - Conne. Trenér: Ralph Krueger.

Česko: Salfický - Vykoukal, Štěpánek, Martínek, Žižka, Marušák, Jakeš, Svoboda, Dobroň - Špaňhel, Reichel, Vlasák - Tenkrát, Čajánek, Havlát - Pletka, Burger, Kopecký - V. Král, Hubáček, Pivko.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž