Semifinále MS hokejbalistů Česko - Slovensko

Semifinále MS hokejbalistů Česko - Slovensko | foto: Jan Donauschachtl

Hokejbalisté jsou ve finále mistrovství světa, zdolali domácí Slováky

  • 3
Bratislava (Od spolupracovníka iDNES.cz) - Čeští hokejbalisté se po dvou letech opět představí ve finále světového šampionátu. Po vynikajícím představení v první třetině totiž dokázali porazit ambiciózní výběr pořadatelského Slovenska a zvítězili 2:0. Jejich finálový soupeř vzejde z druhého semifinále, v němž se střetne Kanada se Spojenými státy americkými.

Úvod byl v podání českého týmu jako z říše snů. Už ve druhé minutě se po Růžičkově střele na brankovišti nejlépe zorientoval Kejř a poprvé překonal Petríka. Češi svým důrazným přístupem a aktivním pojetím hry dostávali soupeře pod trvalý tlak a navíc v rychlém sledu vybojovali dva slovenské fauly.
 
Ačkoliv se v přesilové hře dlouho nemohli prosadit, na její závěr si přichystali krásnou hokejbalovou lahůdku. Přímočarou kombinaci na jeden dotek zakončil do prázdné branky kapitán Petr Novák. Slováci se ve zbytku třetiny dostali jen k ojedinělému zakončení, to ovšem většinou končilo u jistého Heczka.
 
Ve druhé třetině ale domácí přidali na obrátkách a Češi se zpod tlaku dlouho nemohli vymanit. Postupem času navíc přicházely velké slovenské šance. Zejména při Slovákových akcích českým fanouškům zatrnulo, ale Heczko opět spoluhráče podržel.
 
Ani ve třetí části hry tlak Slovenska neustával. Zatímco v prostřední pasáži ještě vyráželi Kadlecovi svěřenci do rychlých protiútoků, v závěrečných patnácti minutách už na útočné snažení naprosto rezignovali. Zřejmě největší příležitost soupeře měl Paločko, který bekhendový blafák do úspěšného konce nedovedl.
 
Závěr byl orámován nervozitou ze strany Slováků, český tým se ale k větším potyčkám vyprovokovat nenechal. Jelikož ke gólům nevedla ani téměř minutová hra domácích bez brankáře, zněla po závěrečném hvizdu halou Ondreje Nepely česká hymna. V repríze předloňského plzeňského semifinále tak opět slavili Češi, Slováci se musí připravit na boj o bronz. 

Mistrovství světa hokejbalistů - výsledky

Semifinále:
Česko - Slovensko 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky:
2. Kejř (Růžička), 8. Novák (Kubeš, Bacovský). Rozhodčí: Hollett (Kan.), Sorraperra (It.). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. Diváci: 3500.
Sestava ČR: Heczko - Pospíšil, Tyburec, Rejthar, Příhoda, Růžička, Kudela, Hrabica, Chmel M., Honický - Bacovský, Novák, Kubeš, Trčka – Wróbel, Hudeček - Kruček, Roušal, Kejř - Kypet, Chmel P., Bílý.
Kanada - USA 6:5 (2:1, 3:2, 1:2)
O 7. místo: Finsko - Německo 4:3 (1:0, 0:3, 3:0)
O 9. místo: Rakousko - Švýcarsko 5:4 v prodl. (0:1, 3:1, 1:2 - 1:0)

Kategorie B: Finále: Pákistán - Francie 6:5 v prodl. (1:1, 2:1, 2:3 - 1:0).

O 5. místo: Kajmanské ostrovy - Hongkong 2:1 (1:0, 0:0, 1:1).

O 7. místo: Maďarsko - Španělsko 2:3 po sam. stříleních (0:0, 1:1, 1:1).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Hokejbal