Gymnastka Raducanová žaluje MOV

B u k u r e š ť - Se stínem na svém jménu se nehodlá smířit rumunská gymnastka Andreea Raducanová, jež byla z rozhodnutí Mezinárodního olympijského výboru (MOV) přinucena vrátit zlatou olympijskou medaili z víceboje za požití nepovolených látek. Raducanová v úterý oznámila, že hodlá podat na MOV žalobu za morální újmu. Šestnáctiletá gymnastka měla v Sydney pozitivní test na pseudoefedrin. Při vyšetřování vyšlo najevo, že látku obsahoval prostředek, který jí předepsal týmový lékař proti nachlazení.

Přestože MOV uznal, že nejde o látku, která má povahu podpůrného prostředku, nařídil, aby Rumunka vrátila zlatou medaili. Raducanová se poté ještě  odvolala ke sportovní arbitráži, ale ta verdikt MOV potvrdila.

Raducanová uvedla, že její právník je na cestě do Švýcarska, kde hodlá podat žalobu na MOV za "morální újmu". "Už jsem přestala doufat, že bych mohla získat zpět zlatou medaili. Jediné, co si v současnosti přeji, je očistit své jméno," dodala gymnastka, která si ze Sydney odvezla zlato ze soutěže družstev a stříbro z přeskoku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž