Futsal Česko-Španělsko: David Flinger

Futsal Česko-Španělsko: David Flinger - David Flinger (vlevo) v utkání se Španělskem na MS ve futsalu. | foto: Reuters

Futsalová reprezentace se z Brazíllie vrací se čtvrtým místem

  • 0
Turnaj za odměnu, zrod "nového" reprezentačního mužstva nebo "Chceme se hlavně bavit futsalem". Tak o Grand Prix Brazílie nejčastěji mluvil trenér českého výběru Tomáš Neumann. A tým se bavil královsky. Veze čtvrtou pozici.

V základní skupině se nenechal znechutit porážkou od domácích hráčů, kteří jej v rytmu samby utancovali 0:7, přes Paraguay prošel až do semifinále, kde však po penaltovém rozstřelu smolně podlehl Íránu a v boji o bronz nestačil na Rumunsko.

"Čtvrté místo je velikým úspěchem, vždyť vloni jsme v Brazílii skončili osmí," připomněl kouč mistrovské Chrudimi Ota Stejskal, který měl v zemi futsalu zaslíbené roli vedoucího mužstva.

Chrudimský Era-Pack do Jižní Ameriky dodal hned čtyři zástupce: Marka Kopeckého, Tomáše Boušku, Radovana Kroulíka a Lukáše Rešetára, další dva vyslalo Nové Mýto (Libor Gerčák a Pavel Novotný). Jestliže právě tohle byl avizovaný zrod nové reprezentace, Pardubický kraj by pro lednové mistrovství Evropy v Maďarsku mohl dodat i více než polovinu kádru.

Ale pojďme zpět do Goiany, kde se letošní Grand Prix odehrálo.
Češi do turnaje vstoupili poněkud nečekanou remízou s Mosambikem (5:5), ale když hned další den rozstříleli Peru (7:4), zajistili si postup do čtvrtfinále, který nemohla ohrozit ani vysoká porážka s Brazílií (0:7).

"Prohrát s Brazílií není žádná ostuda. Navíc méně gólů s výjimkou zápasu proti Íránu domácí hráči nikomu nedali," pokračoval Stejskal.

Přestože se Neumannův celek kromě zápasu o konečné třetí místo a porážky 2:4 s Rumunskem neutkal s žádným jiným evropským kolektivem, Stejskal Grand Prix považuje za velmi užitečnou prověrku: "Mužstvo prochází malou generační výměnou. Některé výrazné opory minulosti chyběly, naopak se snažíme zapracovat některé nováčky," připomněl trenér konec reprezentační kariéry dříve nepostradatelných bratrů Marešových.

"Ano, chyběli nám," potvrdil Stejskal, že bratrská dvojice by měla v případě zájmu dveře českého týmu stále otevřené. "Ale na druhou stranu nikdy to nestálo jen na nich a i teď na sebe několik hráčů výrazně upozornilo," zamyslel se trenér pětinásobných mistrů posledních šesti let.

Pro národní tým byl brazilský turnaj odměnou za zvládnutou kvalifikaci, ale zároveň i začátkem hledání finální sestavy na debrecínský a budapešťský šampionát.

"Jsme teprve na začátku poměrně dlouhé cesty. Ale na to, že jsme hráli poprvé spolu, je výsledek nad očekávání. V Brazílii jsme si to užili," uvedl Stejskal.

I když je stále velké tajemství, jakou bude mít reprezentace konečnou podobu na lednový vrchol, je možné, že se ještě rozšíří o další hráče Era-Packu. Vždyť Tomáš Meller, Pavel Formánek, Radek Mikan, Tomáš Sluka nebo Petr Vladyka už český dres také oblékali.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž