Fotbalisté usilující o postup vyhráli

Vítězný vstup do sezony nebo do její odvetné části je terno. Mužstvo díky němu snadno získá psychickou pohodu, z níž může těžit až do konce ročníku. To potvrdí každý fotbalový trenér. A pokud jeho tým usiluje o postup, ocení vítězství v úvodním kole dvojnásob. Všem třem regionálním mužstvům, která bojují o vítězství v moravskoslezské lize nebo v divizi, se takový začátek podařil. Třetiligové Kunovice i divizní celky Kroměříže a Hulína potvrdily, že jejich postupové ambice zimní přestávka nenarušila.

"Jsem spokojen, první zápas je důležitý pro psychiku," řekl trenér Kunovic Lubomír Blaha po vítězství nad Poštornou 1:0. Kunovice se vrátily na první místo, protože vedoucí rezerva Olomouce ztratila body domácí remízou s brněnskou zálohou.

"První místo je pro hráče vzpruhou, že zimní práce nebyla zbytečná," dodal Blaha.
"Výhra nás uklidnila," neskrývali spokojenost také divizní trenéři Jaroslav Baďura z Kroměříže a Zdeněk Mandík z Hulín. Kroměříž zvítězila ve Znojmě 3:1, Hulín v Třebíči nad Slavií 1:0.

Kunovice nastoupily na jaře teprve podruhé na trávě. Bylo poznat, že mužstvo není pořádně rozehrané. Jedinou branku vstřelil těsně před přestávkou Jaroš, zimní posila ze Zlína.

"Ze zápasu jsem měl obavy, Poštorná je kvalitní soupeř," přiznal Blaha. "V první půli nás hosté zaskočili brejky, ve druhé části jsme předváděli lepší fotbal. Chybělo mu jen brankové vyjádření."

Kroměříž prodloužila vítěznou sérii na dvanáct utkání v řadě. Dokázala se vyrovnat s tím, že už ve druhé minutě prohrávala, téměř vzápětí sama skórovala a soupeři oplatila porážku z podzimní části. Třetí Znojmo se bodově chtělo přiblížit ke špici, místo toho ztrácí už osm bodů.

"Určitě budou ještě zlobit, ale vedení o osm bodů je nadějné," řekl Baďura. Kroměříž podle něj vyhrála proto, že lépe zvládla přetahovanou o zlomový druhý gól. "Domácí pak častěji drželi míč na kopačkách, ale díky brejkům a dobré obraně jsme výhru potvrdili," liboval si.

Druhému Hulínu stačila k potvrzení druhé příčky proměněná penalta. Ve 29. minutě skóroval Zavadil. Mužstvo vítězství udrželo stejným způsobem jako Kroměříž, skvěle bránilo.

"Domácí nás ve druhé části dostali pod tlak, protože měli výškovou převahu. Proto jsme se zaměřili na důslednou defenzívu," popsal druhou půli Mandík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž