Extraliga hokejbalu začíná, favoritů je víc

Plzeň - Bude pokračovat spanilá jízda kladenské Habešovny? Dočkají se konečně zlata Sudoměřice? Nebo dosáhne na titul někdo další? O víkendu startuje v zemi úřadujících vicemistrů světa extraliga hokejbalistů. A očekává se vyrovnaná soutěž. "Absolutní špička zůstává stejná," ví Drahomír Kadlec, trenér Kladna a bývalý hokejový mistr světa.

"Habešovna, Sudoměřice, Plzeň, Ústí nad Labem, tyhle i další mačafty mohou dokráčet ke zlatu. A slabý určitě nebude ani nováček z Karviné,“ odhaduje.

První kolo má o víkendu na programu jen čtyři zápasy. Mistr z Habešovny a Opava jako vítěz Českého poháru startují na Evropském poháru ve slovenském Martině. Své duely si proto odložily na konec září.

„Chceme co nejlépe reprezentovat Kladno i celý český hokejbal. Rádi bychom si přivezli nějakou z medailí,“ řekl před odjezdem na Slovensko pro oficiálním stránkám Českomoravského svazu hokejbalu trenér Habešovny Jiří Tyburec.

Jeho svěřence čekají zápasy se švýcarským Wettswilem, rakouským Villachem a domácím Martinem. Opava narazí na švýcarský Oberwill, Žilinu a Exposervice Bratislava. „Možnost změřit síly s vybranými evropskými celky se nenaskytne každý den," prohlásil trenér Opavy Jiří Christ.

Co další týmy? S novým trenérem, bývalým hráčem Patrikem Cermanem, jde do soutěže předloňský mistr z Ústí nad Labem. Ten nahradil Leoše Raka, který skončil po minulé sezoně a nyní je adeptem na post reprezentačního kouče.

Nový muž stojí i na lavičce Škody. Josefa Kadaněho, který se naplno vrhl do příprav mistrovství světa 2009 v Plzni, mění Vojtěch Votava, dosavadní trenér u dorostu.

„Kádr zůstal v podstatě pohromadě. Zatím se neprodloužilo hostování brankáře Donauschachtla, takže do ligy jdeme s dvojicí Semera - Krásný. Z Karlových Varů přišel obránce Lukesle a jeví se velmi dobře,“ vypočítal změny v klubu Votava.

Tým, který na jaře doputova až do semifinále, chce znovu postoupit do play-off. „Je v našich silách, abychom znovu bojovali o medaili,“ prohlásil Votava. Na úvod čeká Plzeň pikantní derby s Dobřany, extraligovým nováčkem.

Černými koni nejvyšší soutěže mohou být Kladno a Most. Kladenští měli už loni velké ambice, ty však ve čtvrtfinále nečekaně přibrzdila Plzeň. „Stávají se horší věci. Základní část a play-off jsou odlišné soutěže. Musíme se z toho ponaučit a jít dál,“ řekl trenér Kadlec.

Z týmu odešel k městskému rivalovi Sikora, naopak přišli tři nové tváře - Hnízdil, Tvarůžek a Sup. „Prvním cílem je postup do play-off. Pak se uvidí,“ řekl Kadle.

Most získal na hostování čtyři hokejbalisty z Mladé Boleslavi. „Scházela nám střední generace. Máme zkušené hráče a k nim mladíky. Proto jsme situaci vyřešili takhle,“ vysvětlil trenér Penta Oldřich Obrtlík.

V úvodu sezony se musí obejít bez reprezentanta Procházky, který se z mistrovství světa v Německu vrátil z poraněnými vazy koleni. V generálce před ligou tým prohrál o gól v Plzni, kde instalovali nový umělý povrch.

„V přípravě jsme sehráli jen tři zápasy, takže až soutěž odkryje naší sílu. Ale máme co napravovat. Loni nám uteklo play-off o jediný bod, to chceme změnit,“ prohlásil Obrtlík.

Most rovněž koupil pro b-tým první národní ligu. „Aby měli mladí hráči kde získat ostruhy a výkonnostně rostli.“

Extraliga se bude hrát na podzim do 1. prosince a kluby stihnou odehrát 16 kol. Zbývajících šest dějství základní části je na programu na jaře, přičemž po zimní pauze se začíná 1. března a dlouhodobá část skončí 29. března. Play-off odstartuje 5. dubna a nový šampion bude korunován nejpozději 24. května.

Program 1. kola (v 16 hodin):  Hradec Králové - Letohrad, Škoda Plzeň - Snack Dobřany, Vlašim - Sudoměřice, Ústí nad Labem - Most.

Radost hráčů Habešovny k titulu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž