Džmura nemohl do olympijského koryta

N e w Y o r k - Český bobista Jiří Džmura s brzdařem Pavlem Polomským se nesměli v sobotu zúčastnit Amerického poháru v Bear Hollow ve státě Utah, kde se v roce 2002 uskuteční olympijský závod, protože se nemohli vykázat povolením České svazu bobistů. Napsal to list The Salt Lake Tribune. Ze stejných důvodů zakázali organizátoři účast Brazilcům.

V Americkém poháru soupeří bobisté z Islandu, Monaka, Panenských ostrovů, Mexika, Jamajky, Americké Samoy a Brazílie a Američané, jejichž výkonnost nestačí na účast ve Světovém poháru.

Džmura vyhrával suverénně až do čtvrtka neoficiální tréninky a vytvořil rekord dráhy. Podle pořadatelů se chtěl zúčastnit závodu jen proto, aby si vyzkoušel podmínky v dějišti příštích olympijských her.

"Nepovolíme, aby lidé tuhle dráhu zneužívali," řekl listu David Kurtz s tím, že za jiných okolností by byla Džmurova účast přínosem, protože je vždy dobré závodit s někým ze světové třídy. Pořadatelé však striktně požadují, aby start závodníků schválila jejich národní federace. Džmura je s českým svazem na kordy.

Posledním reprezentačním startem šestatřicetiletého Džmury bylo vystoupení na olympijských hrách v roce 1998. Do Nagana už Džmura odletěl po roztržkách se svazem a navíc trpěl bolestmi zad. Jeden závod nedojel a ve dvojbobech skončil až patnáctý. Poté ho vedení svazu z reprezentace vyloučilo. Džmura s Polomským se před časem nechali slyšet, že by mohli závodit za Slovensko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž