Dopingový skandál postihl běžce Chamberse

  • 1
Londýn, New York - Už neplatí, že nový fenomén - anabolický steroid tetrahydrogestrinon (THG) - straší antidopingové odborníky jen v USA. Skandál kolem této těžko zjistitelné látky se rozšířil do Evropy. Jako první hříšník byl podle britského listu The Guardian odhalen mistr Evropy v běhu na 100 m Dwain Chambers.

Američané pak v úterý zveřejnili, že na THG měla pozitivní test čtveřice atletů, z nichž jen jeden nebyl na mistrovství světa. Zbylí tři ale v Paříži nedosáhli na žádnou z medailí.

Zdá se, že skandál zasáhne i plavání. Člen vedení mezinárodní plavecké federace (FINA) Cornel Marculescu prohlásil, že nejvyšší instance zvažuje přezkoumání vzorků odebraných na mistrovství světa v Barceloně před třemi měsíci.

Na vzniklou situaci zareagovala i Světová antidopingová agentura (WADA), která v úterý doporučila národním organizacím, aby zpětně zkontrolovaly již analyzované vzorky. Metodu vypracovala laboratoř v Los Angeles pod vedením Dona Catlina a dala jí k dispozici ostatním. Zprávu již zaregistroval i šéf exekutivy Českého antidopingové výboru Jan Chlumský a novému testování se nebrání.

Ten zatím nechtěl specifikovat, kdy Český antidopingový výbor k opětovnému testování starších vzorků českých sportovců sáhne. "Zatím jsme o tom příliš nehovořili, protože to je velmi čerstvá zpráva," vysvětlil.

"Takže nelze říct, jestli s testy starších vzorků močí začneme zítra, nebo za měsíc," dodal. Rozbor může udělat pražská laboratoř, Chlumský má možnost využít i služeb laboratoře v Drážďanech.

Chambers měl pozitivní nález na THG údajně 1. srpna při mimosoutěžním odběru na soustředění v německém Saarbrückenu. Podnět ke kontrole britského sprintera a jeho tréninkových partnerů prý dala americká antidopingová agentura, která na základě tipu od nejmenovaného atletického kouče začala zpětně testovat vzorky i na THG.

Chambers prostřednictvím svého právního zástupce Grahama Sheara vzkázal, že doping nikdy vědomě neužil. "Nemůže přijmout ani tolerovat nařčení, že šlo z jeho strany o vědomý a vypočítavý pokus o podvod," praví se v oficiálním prohlášení, které nechal Shear zveřejnit.

Čtveřice pozitivních nálezů nejmenovaných amerických atletů, z nichž se tři zúčastnili mistrovství světa, pochází z červnového národního šampionátu. Člen vedení USATF Craig Masback, který o nálezech informoval, pak ještě dodal, že v několika vzorcích byl objeven stimulant modafinil; neřekl však v kolika.

Plavecká federace revizi testů z Barcelony teprve zvažuje. "Myslím, že to můžeme udělat. Není důvod, proč ne. Nemáme co skrývat," nechal se slyšet člen vedení federace Cornel Marculescu s tím, že FINA rozhodne nejpozději začátkem příštího týdne.

V Barceloně měla pozitivní test na doping jen Ukrajinka Natalija Chudajkovová, v jejímž vzorku byl objeven stanozolol. Sedmé plavkyni z motýlkářské padesátky teď hrozí dvouletý zákaz startu.

Způsob odhalení THG, derivátu zakázané látky gestrinonu, nalezla krátce po objevení látky americká laboratoř a v souvislosti s tímto případem bylo v USA předvoláno k výslechu již na čtyřicet sportovců. Znovu budou otestovány i vzorky z letošního MS v Paříži.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž