Bubka se těší na setkání se Železným

  20:21
Praha - Na pražské 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru (MOV) dorazila v sobotu další významná celebrita - ukrajinský světový rekorman ve skoku o tyči Sergej Bubka, v současnosti předseda komise sportovců MOV. "Do Prahy se vždycky vracím rád. Mám tu řadu přátel ještě z dob, kdy jsem závodil, a navíc i příjemné vzpomínky na jeden ze svých světových rekordů," připomněl rodák z Doněcka na krátkém brífingu s novináři krátce po příletu z Kyjeva svůj šestnáct let starý zápis ze Strahova.

Obdivovatel architektonických krás české metropole však tentokrát nepřijel na dovolenou.

"Čeká nás řada jednání, mě osobně zpráva před výborem, a pochopitelně nejdůležitějším bodem bude volba pořadatelského města zimní olympiády v roce 2010. Moc volného času nebude," předpokládá. Proto si s sebou nevzal ani oblíbené tenisové rakety. "Budu rád, když si budu moci trochu zaběhat nebo zajít na chvíli do tělocvičny," odtušil.

Kandidáty na hostitelství ZOH v roce 2010 jsou Salcburk, jihokorejský Pjončchang a Vancouver. Devětatřicetiletý tvůrce dějin světové tyčky však mezi nimi nemá vyloženého favorita. "Myslím, že všechna tři města jsou schopna uspořádat kvalitní olympijské hry," domnívá se.

Na dotaz, jaký má názor na dopingový případ ruských běžkyň na Hrách v Salt Lake City, který by měl přijít i na program jednání MOV v Praze, odpověděl Bubka diplomaticky. "Doping ve sportu představuje vážný problém. Děláme sice, co je v našich silách, například vznikla Světová antidopingová agentura, ale pokaždé se najde někdo, kdo zkusí podvádět. To není nic nového pod sluncem. Nedomnívám se, že bychom v Praze v tomto případu zjistili nějaké převratné skutečnosti," vyložil svůj názor ke kauze, na jejíž vyřešení čeká Kateřina Neumannová.

Přestože se již se svojí oslnivou kariérou rozloučil, sportu zůstal věrný v diplomatických službách a výsledky ve své disciplíně stále pozorně sleduje. Ke skutečnosti, že se dosud nenašel nikdo, kdo by překonal alespoň 606 centimetrů, což Bubka zvládl už před patnácti lety, má svoje vysvětlení:  "Mým následovníkům chybí lepší technika, což je ovšem hlavně starost trenérů. Ti by měli svým svěřencům vypracovat optimální metodický plán. Je to překvapující. Tahle generace už by měla snít o výškách 620 nebo 630 centimetrů a mně se spíš zdá, že jsme se vrátili do osmdesátých let," rozhodil rukama.

Přesto se nedomnívá, že by jeho světový rekord 615 cm byl nedosažitelný. "Za pár let se určitě najde někdo, kdo mě z rekordních tabulek vymaže. V tuto chvíli ale svého nástupce nevidím," dodal.

Šestinásobného mistra světa však mnohem více zlobí hlasy o tom, že po úpravě pravidel by Bubkovy zápisy měly skončit v propadlišti dějin a světové rekordy by se měly začít počítat znovu podle stávajících podmínek. Ke změně došlo v zúžení styčné plochy laťky položené na stojanech (z 75 na 55 milimetrů), zkrácena byla rovněž doba na přípravu k pokusu ze dvou na jednu minutu a zakázán byl dotyk laťky rukou.

Za hlavní motiv označila IAAF při tvorbě regulí urychlení soutěže a zatraktivnění sportu pro diváky a právě Bubka se na jejich úpravě podílel. Němec Tim Lobinger, halový mistr Evropy, šel dokonce tak daleko, že v rozhovoru pro odborný magazín Leichtathletik fenomenálního Ukrajince obvinil, že se snaží své rekordy uměle zmrazit.

"To je směšné, o tom snad vůbec nemá cenu diskutovat. Možná se takhle někteří vymlouvají, aby vysvětlili, proč nedokážou skočit tolik jako já. Takoví, kteří si často pomáhali rozkmitanou laťku zklidnit rukou. Ten dvoucentimetrový rozdíl na jejím konci může mít vliv možná při dotyku na výšce 590 centimetrů a to ještě při jednom ze stovky pokusů. Když ale máte nad laťkou dostatečnou rezervu, nemáte potřebu nic takového dělat," ušklíbl se olympijský vítěz ze Soulu.

V černém tričku a džínách se o několik okamžiků později vsoukal na letišti do černého mercedesu a vyrazil do centra metropole. S vidinou, že se v úterý na slavnostním zahájení zasedání MOV setká se svým kamarádem, oštěpařem Janem Železným.

"Známe se řadu let, velmi si ho vážím a obdivuji ho, stejně jako třeba Zátopka nebo Sanějeva. Je ve sportu podobnou osobností jako byli oni. On ještě závodí, já už jsem skončil a sportovního ducha a zkušenosti se teď snažím přenést do administrativy," uzavřel Bubka.

Autoři: ,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Výsledky MS v hokeji 2024: Pražské zlato, po 14 letech jsou Češi mistry

10. května 2024,  aktualizováno  26.5 23:17

Opět po devíti letech klání mistrovství světa pohostila Praha a Ostrava. Čeští hokejisté zakusili v...

Švýcarsko - Česko 0:2. Pastrňák utnul domácí čekání, hokejisté slaví 13. zlato

26. května 2024  8:49,  aktualizováno  23:43

Takřka čtyřicet let vyhlížel takový zážitek. V poslední květnovou neděli se hokejem poblázněný...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Švédsko - Česko 3:7. Národní tým je ve finále MS, má jistou medaili

24. května 2024  8:25,  aktualizováno  25.5 17:20

Na tento okamžik čekali čeští hokejisté čtrnáct let. Národní tým slaví postup do finále mistrovství...

Kanada - Česko 4:3P. Nejdřív vyrovnání, pak rozhodla chyba v přesilovce

21. května 2024  15:26,  aktualizováno  19:17

Defenzivně zodpovědné výkony nakonec vystřídala ve třetí třetině zběsilá přestřelka. Čeští...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Oslabení před finále. Dodatečná stopka pro Ruttu, Krejčík musel do nemocnice

25. května 2024  22:15,  aktualizováno  22:50

Národní tým se ve finále domácího mistrovství světa bude muset obejít bez Jana Rutty. Český obránce...

Robertson svým prvním hattrickem v NHL zařídil výhru Dallasu v Edmontonu

28. května 2024  7:39

Dallas díky hattricku Jasona Robertsona vyhrál na ledě Edmontonu 5:3 a ve finále Západní konference...

Vypnu a dáme si pivko se slivovičkou. Kučera zachránil Prostějov a odjel na ryby

28. května 2024  7:37

Extrémně těžkou misi v posledním kole zvládl kouč Radim Kučera. Trenér prostějovských fotbalistů...

Zlatý mejdan dovolenkářů. Egypťané překvapili fandy i dortem à la česká vlajka

28. května 2024  7:20

Možná i pyramidy se otřásaly, když čeští fanoušci v egyptském hotelu Albatros Sea World během...

Basketbalisté Bostonu ovládli Východní konferenci a zahrají si finále NBA

28. května 2024

V nejkratším možném čase a vítězně prolétli basketbalisté Bostonu finálovou sérii Východní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...