Boxerovi hrozí pět let vězení

Varšava - Nejslavnější polský boxer Andrzej Golota čelí soudní žalobě za bitku, při níž na podzim v Sopotech těžce zranil hosta jednoho ze sopotských hotelů. Jak vyplývá z výpovědí svědků, Golota v polovině října z neupřesněných příčin několikrát udeřil Jaroslawa T. pěstí do hlavy a následně ho ještě zkopal. Poškozený utrpěl četné pohmožděniny a poranění. Nejtěžším zraněním byl otřes mozku, v jehož důsledku měl na více než týden narušenou činnost centrální nervové soustavy.

Prokuratura již ukončila vyšetřování a případem se nyní začne zabývat soud, informoval dnes šéf sopotské prokuratury Tadeusz Piaskowski.

Poškozený, jedenatřicetiletý reklamní producent z Varšavy, vystupoval v okamžiku Golotova útoku z taxíku před jedním ze sopotských hotelů. Po bitce ho sanitka převezla do nemocnice.

Policie boxera zadržela ještě téhož dne, z vazby ho ale propustila po zaplacení kauce v přepočtu téměř 300.000 korun.  Prokuratura během vyšetřování vyslechla téměř dvě desítky svědků. Většina z nich byla v těsné blízkosti bitky a čin jednoho
z nejznámějších polských boxerů potvrdili všichni. Sám Golota se vyšetřovatelům částečně přiznal, odmítl ale, že by násilí inicioval.

Sopotský incident není první Golotovou příhodou s porušením práva. V roce 1990 ve Wloclawku boxer zbil jednoho z hostů v restauraci, ohrožoval ho plynovou pistolí a obral ho o oblečení. Po této události uprchl do USA, kde začal profesionální kariéru. Do země se vrátil v roce 1996, o rok později ho soud v Gdaňsku podmíněně odsoudil na rok do vězení za násilnosti.

Golota má potíže s právem rovněž v USA. Soudce ve státu Illinois na něho letos v prosinci vydal zatykač za to, že se nedostavil k projednávání případu, v němž čelí obvinění z vydávání se za policistu. Toho se měl dopustit během silniční kontroly na začátku letošního roku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: bitka, Box, Kauce, Sopoty, zranění