Bernard Hopkins nastupuje ke svým zápasům v masce mimozemšťana...

Bernard Hopkins nastupuje ke svým zápasům v masce mimozemšťana... | foto: Reuters

Boxerský „mimozemšťan“ Hopkins získal jednou výhrou tři mistrovské pásy

  • 2
Americký boxer Bernard Hopkins obhájil titul profesionálního mistra světa organizace IBF v polotěžké váze. Po výhře nad kazašským šampionem Beibutem Šumenovem je v devětačtyřiceti letech nejstarším boxerským mistrem v historii. Navíc se stal rázem aktuálním majitelem dalších dvou mistrovských pásů organizací IBA a WBA.

Ve Washingtonu, kde se na stejném galavečeru rozloučil s kariérou Lukáš Konečný po porážce od domácího Petera Quillina, zvítězil Hopkins 2:1 na body. Dva rozhodčí viděli boxerského mimozemšťana (v jeho masce nastupuje k zápasům) zvítězit 116:111, jeden naopak viděl výhru Kazacha v poměru 114:113. "Měl by se vrátit do školy," poznamenal na jeho adresu staronový šampion.

V 63. zápase v kariéře si zaznamenal Hopkins 55. vítězství a prý se rozhodně nechystá ukončit kariéru. "Chci vítězit i v době, kdy u mě v kolonce věk bude svítit padesátka," nechal se slyšet po zápase.

Třicetiletý Šumenov, účastník olympijských her v Aténách 2004, prohrál v 16. duelu mezi profesionály podruhé v kariéře. V jedenáctém kole jej Hopkins poslal k zemi, ale před limitem se mu zápas ukončit nepovedlo.

Před zápasem to mezi oběma boxery jiskřilo. Amerického veterána rozlítila na tiskové konferenci Kazachova slova, že je připraven v ringu zemřít.

"Vůbec nevíš, o čem mluvíš. Nikdy ses blízko smrti neocitl," vpálil soupeři muž, který se už coby teenager stal známou postavou kriminální scény v Philadelphii. Častokrát mu šlo skutečně o život a řadu let strávil ve vězení. Právě za mřížemi začala jeho cesta do boxerského ringu.

Po vítězném duelu byl ale Hopkins k soupeři už mnohem smířlivější a vysekl mu poklonu. "Je to dobrý a férový bojovník. Stane se mistrem, ale teprve až já budu pryč."

Hopkinsovi chybějí ve sbírce už jen dva pásy. Ten organizace WBC vlastní Kanaďan Adonis Stevenson a pás WBO je v držení Rusa Sergeje Kovaljova. "Stevensone, dorazím do Kanady," vzkázal Hopkins jednomu z potenciálních soupeřů hned po zápase.

Případná cesta za dalšími tituly ale  nebude pro amerického veterána vůbec lehká, a to nejen po sportovní stránce.  Jde i o televizní práva. Kupříkladu zatímco Hopkins má uzavřený kontrakt se společností Showtime, Kovaljov je dlouhodobě svázán s HBO.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž