Bonds vyrovnal rekord v počtu homerunů

  • 3
San Diego - Rekordní večer zažila zámořská baseballová soutěž MLB. Barry Bonds vyrovnal maximum v počtu homerunů, Pálkař San Franciska dosáhl 755. nechytatelného odpalum a dotáhl se na výkon Hanka Aarona z roku 1974. Alex Rodriguez z New Yorku Yankees dosáhl jako nejmladší hráč mety 500 homerunů v kariéře. Podařilo se mu to osm dní po 32. narozeninách.

Proti nadhazovači Clayi Hensleymu se Bonds prosadil už při svém prvním startu na pálce v druhé směně, kdy poslal míček do hlediště, téměř 120 metrů daleko od domácí mety.

Po několika krocích si už byl jistý, že soupeřovi polaři nemohou rekordnímu homerunu zabránit; mety však oběhl bez velkých gest, dokonce téměř bez úsměvu. Až na domácí metě si pak dosyta užil gratulací spoluhráčů a svého sedmnáctiletého syna Nikolaie.

"A mám to za sebou," řekl po utkání Bonds novinářům. "Byla to ta nejtěžší věc v celé mojí kariéře. Občas mi z toho všeho bylo až nanic," dodal.

Většina diváků ve vyprodaném hledišti propukla po jeho odpalu v nadšený jásot, i když ještě při Bondsově nástupu na pálku na kontroverzního hráče bučela.

Jméno třiačtyřicetiletého baseballisty se totiž v minulosti objevilo ve spojitosti s laboratoří Balco, která dodávala sportovcům zakázané podpůrné prostředky, i když pozitivní dopingový  test Bonds nikdy neměl.

Bonds čekal na rekordní homerun od 27. července, mezitím si připsal 27 startů na pálce. V dalším průběhu zápasu se v poli často otáčel a díval do míst, kam poslal rekordní odpal; cenný míček podle informací zámořských médií skončil v rukou třiatřicetiletého fanouška Adama Hughese z předměstí San Diega.

Další tři starty na pálce v sobotním utkání pak pro Bondse vždy skončily metou zdarma. "Bez ohledu na to, co si kdo myslí o těch kontroverzních záležitostech, je výkon pana Bondse zcela mimořádný," uvedl komisionář soutěže Bud Selig.

Dosavadní rekordman Aaron na utkání nebyl; už dříve prohlásil, že ho honba za jeho výkonem příliš nezajímá a že radši půjde na ryby.

Sobotní dění v MLB přineslo i další rekordní zápis. Alex Rodriguez z New Yorku Yankees dosáhl jako nejmladší baseballista v historii mety 500 homerunů v kariéře. Podařilo se mu to osm dní po 32. narozeninách, dřív to nikdo z jeho 21 předchůdců nedokázal. Yankees i jeho přičiněním zdolali Kansas 16:8.

Americká liga:
Detroit - Chicago White Sox 5:7
NY Yankees - Kansas City 16:8
Toronto - Texas 9:5
Tampa Bay - Baltimore 9:2
Minnesota - Cleveland 3:2
Seattle - Boston 3:4
Oakland - LA Angels 2:1.
Národní liga:
Chicago Cubs - NY Mets 6:2
Florida - Houston 6:5 (v 12. směně)
Pittsburgh - Cincinnati 8:9 (v 10. směně)
Washington - St. Louis 12:1
Atlanta - Colorado 6:4
Milwaukee - Philadelphia 6:5
San Diego - San Francisco 3:2 (v 12. směně)
LA Dodgers - Arizona 7:8.

755. HOMERUN. Barry Bonds odpaluje.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž