Baseballisté odjeli do Bonnu

Ostrava - Výprava českých baseballistů o půlnoci odcestovala na mistrovství Evropy do německého Bonnu. V dálkovém autobuse seděli i tři borci z Ostravy - Aleš Navrátil a Luboš Janda z týmu Arrows a Michal Lisko z Hipposu. Zatímco Navrátil a Janda jsou staří reprezentační harcovníci, mladý nadhazovač Lisko z Hipposu jede na evropský šampionát poprvé.
První duel národní tým hraje v sobotu s Ruskem. Dalšími soupeři v základní skupině budou Nizozemci, Ukrajinci, Angličané a Španělé. "Jasným favoritem naší skupiny, a celého šampionátu vůbec, jsou Nizozemci," říká vnější polař Aleš Navrátil. "Ti budou první, to je celkem jasné, ovšem my máme na to, abychom bojovali o druhé místo ve skupině."

Evropský šampionát elitní kategorie A, který se koná co dva roky, hrají čeští baseballisté potřetí v řadě. V Paříži (1997) byli sedmí, v Parmě (1999) osmí. Aleš Navrátil doufá, že nebudou pokračovat v sestupné tendenci. "Spíš naopak. Na soustředění v Itálii jsme se připravovali poctivě a sehráli jsme dva velmi dobré přátelské zápasy."

Z šestičlenné skupiny postoupí do play off čtyři týmy. Angličané a Ukrajinci by měli být podle papírových předpokladů slabší. Český tým se chce s Ruskem a Španělskem bít o druhé místo a nejlepší výchozí pozici do play off. "Člověk ale nikdy neví, podcenit nesmíme nikoho," upozornil Navrátil. "Já třeba vůbec nevím, co čekat od Ukrajinců. Je to pro nás dost neznámý soupeř, těžko říct, s čím přijedou."

Postup do play off je pro český tým prioritním úkolem. Pokud by se mu to nepovedlo, byla by to hanba. "To nepochybně," přitakal ostravský baseballista. "Jsem přesvědčený, že máme na to, abychom skončili v první čtyřce. Takový výsledek by nám zajistil postup na mistrovství světa, což by byl historický úspěch českého baseballu."

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž