Momentka z finále baseballové extraligy mezi Technikou a Draky Brno.

Momentka z finále baseballové extraligy mezi Technikou a Draky Brno. | foto: Jiří Salik, MF DNES

Brněnské baseballové týmy přivolaly na pomoc americké kouče

  • 0
Jak prorazit v americkém národním sportu? Třeba angažováním amerického trenéra. Tuto cestu zvolily brněnské baseballové týmy Technika a Hroši, které by se rády vešly do extraligového play-off.

Technice její hráč Trevor Caughey "dohodil" svého 25letého krajana Johna Wiedenbauera. "Sem tam za nás bude i nadhazovat, ale přijel sem především jako trenér. Je mu teprve pětadvacet, ale má vystudovanou školu se zaměřením na baseball a jeho otec dělá kouče na první metě v Clevelandu Indians v Major League," přibližuje kapitán brněnského celku Martin Střítecký.

Hrochy zase přijel učit 29letý Justin Printstein, který už evropský baseball zná z působení v Nizozemsku a Německu. "Angažovali jsme ho kvůli tomu, že je výborný kouč i solidní nadhazovač," informuje manažer Tomáš Ovesný, který s Printsteinem počítá na pozici closera – tedy muže, který na nadhazovačském kopci uzavírá utkání.

Jeho hlavní přínos ovšem má být stejně jako v Technice v trenérské činnosti. Na starosti bude mít nejen muže, ale také mládež od 15 let. "Chceme posunout klub na profesionálnější úroveň, co se týče přístupu hráčů. Chceme, aby baseball brali seriózněji a nejen jako další zábavu vedle počítače. Na to asi naráží každý amatérský sport, že třeba nemá páku, jak dotlačit hráče na trénink," vysvětluje Ovesný, který bude Printsteinovi asistovat.

Nejmladší z brněnských účastníků nejvyšší soutěže by se rád poprvé probojoval do čtyřčlenného play-off. Elitního nadhazovače Leoše Kubáta, který si dává roční pauzu na uzdravení ramene, by měl nahradit Vojtěch Jelínek hostující z mistrovských Draků. Spolu s ním dorazil i vnitřní polař Přemysl Chroust. Nepřítelem Hrochů bylo zimní počasí, které je dlouho drželo v tělocvičně. "Nemohli jsme jít ven, ale udělali jsme hodně práce uvnitř," poznamenal Ovesný.

Dokonce až tento týden mohla na svém hřišti plnohodnotně trénovat Technika, přesto minulý víkend vybojovala dvě vítězství a včera přidala další dvě nad pražským Tempem.

Předloňského mistra kromě hrajícího kouče posílil další Američan Brandon Lodge a Vojtěch Papež z Hrochů. "Chceme hrát minimálně finále extraligy a vyhrát pohár," oznamuje Střítecký.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž