Český baseballista Ondřej Satoria se podepisuje japonským fanynkám.

Český baseballista Ondřej Satoria se podepisuje japonským fanynkám. | foto: AP

Čáslavská, Nagano a teď my. Dozvuky baseballové slávy nekončí

  • 1
Už zase normálně chodí do práce, případně do školy. Jen ta neodbytná japonská média... Třeba Ondřej Satoria, nadhazovač ostravských baseballových Arrows, by mohl vyprávět. Téměř denně se mu ozývají.

„Teď jsem měl zrovna rozhovor přes Zoom pro nějakou japonskou televizi, včera taky. A taky jsem se bavil s Čechem, který žije v Japonsku 25 let, učí Japonce česky. Říkal, že od World Baseball Classic se mu e-mail nezastavuje,“ líčil Satoria, který spolu s českou reprezentací před pár týdny ohromil baseballový svět na elitním turnaji hraném i v Japonsku.

Žádný strach a poklona od baseballového boha. Jak Češi dobyli japonská srdce

„Ten pán mi říkal, že hrozně moc Japonců se chce najednou naučit česky, chtějí se vydat do Česka podívat se na naši extraligu. Chtějí více poznávat naši zemi. Prý se v Japonsku o nás pořád mluví. Vlastně nejvíc od dob (gymnastky Věry) Čáslavské a od hokejového Nagana. Dostali jsme se do docela slušné společnosti a jsem zvědavý, jak dlouho ještě bude trvat ten boom.“ Satoriova slova potvrzuje jeho reprezentační i klubový spoluhráč Jakub Kubica. „Pořád se mi plní Instagram vzkazy v japonštině. Lidi nám píšou, že se na nás moc těší zase za tři roky. Tak snad to vyjde a budeme zase hrát ve skupině v Japonsku,“ zmínil Kubica.

Japonské publikum přeje během World Baseball Classic českému týmu.

Nyní už se ale ostravští baseballisté soustředí na páteční start extraligy. V ní chtějí především vylepšit loňské umístění. „Chceme do semifinále. Rádi bychom navázali na vítězství v domácím poháru a udrželi místo pro český tým na evropském poháru,“ řekl Jakub Grepl.

Reprezentanty z Arrows pak čeká na podzim další vrchol sezony – mistrovství Evropy, jehož základní část odehrají doma v Ostravě. O diváckou podporu se bát nemusí – vstupenky na šampionát jsou vyprodané už teď.

Arrows v extralize

Ostravský klub, který si letos připomíná výročí 50 let své existence, začíná novou sezonu v pátek. Ve svém areálu v Porubě hostí Sokol Hluboká (od 19.00). Se stejným soupeřem hrají ostravští baseballisté doma i v sobotu (13.00). V neděli nastoupí v Hluboké (13.00). Sezonní cíle Arrows jsou postup do semifinále, navázat na vítězství v domácím poháru a udržet místo pro český tým v evropském poháru.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž