Petr Koukal, mistr republiky v badmintonu

Petr Koukal, mistr republiky v badmintonu | foto: Petr Janeček, MAFRA

Badmintonista Koukal slavil vyléčení nádorového onemocnění ziskem titulu

  • 0
Teprve v prosinci ukončil chemoterapii, na český šampionát se badmintonista Petr Koukal chystal pouhý měsíc. Návrat mu však vyšel parádně, po úspěšném vyléčení nádorového onemocnění se pětadvacetiletý chlapík raduje ze zisku pátého domácího titulu ve dvouhře.

V repríze loňského finále nejvýše nasazený Koukal hladce porazil Tomáše Kopřivu 2:0 po setech 21:7 a 21:11. V předvečer finálového dne převzal Koukal ocenění pro nejlepšího českého badmintonistu loňského roku.

"Navzdory hladkému finálovému vítězství jsem vybojoval určitě svůj nejcennější titul. Jsem nesmírně rád, že se mi tento úspěch po všech problémech podařil. Znamená pro mě psychické povzbuzení v mé další sportovní cestě," řekl po finále Koukal.

Netají se cílem nominovat se na olympijské hry v příštím roce v Londýně. "Zatím mám za sebou první překážku, ještě mě čeká dlouhá cesta," dodal Koukal. Jeho největším soupeřem měl být druhý nasazený Jan Vondra, jenž si ale natrhl sval a čtvrtfinále s pozdějším finalistou Kopřivou musel vzdát.

Koukal prošel celým turnajem zcela suverénně. Bez ztráty setu porazil Lukáše Kurze a Jana Vitveru, pouze v semifinále měl hodně práce s Pavlem Floriánem, kterého zdolal až po tuhém boji 21:18 a 23:21.

Kopřiva měl cestu do finále podstatně komplikovanější, neboť hned v prvním kole si postup přes Jarolíma Vicena vybojoval až po třech odvrácených mečbolech.

V soutěží žen potvrdila česká jednička Kristína Ludíková po tvrdé přípravě v Dánsku roli favoritky a ve finále porazila Martinu Benešovou po vyrovnaném průběhu 21:19 a 22:20.

Benešová si sice udržovala v úvodu prvního setu mírný náskok, Ludíková ale zvládla lépe koncovku. V druhém dějství sice Benešová odvrátila bojovným výkonem tři mečboly, závěr ale opět zvládla zkušenější Ludíková. Ta rozšířila sbírku letošních titulů také společně a Markétou Mouritsenovou o prvenství ve čtyřhře.

Mistrovství ČR v badmintonu

Muži
Dvouhra - finále:
Koukal (1) - Kopříva 2:0 (7, 11), semifinále: Koukal - Florián 2:0 (18, 21), Kopřiva - Ludík 2:0 (16, 20).
Čtyřhra - finále: Drančák, Bitman (2) - Rubáš, Sobota (1) 2:1 (-22, 16, 18).

Ženy
Dvouhra - finále:
Ludíková (1) - Benešová 2:0 (19, 20), semifinále: Ludíková - Lajdová 2:0 (4, 14), Benešová - Titěrová 2:0 (6, 13).
Čtyřhra - finále: Ludíková, Mouritsenová - Křížková, Tomalová (1) 2:0 (8, 6).

Smíšená čtyřhra - finále:
Bitman, Bášová - Drančák, Kollarová (1) 2:0 (20, 15).

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž