Ani syn legendárního Šurbeka nezastavil Zlín

Záhřeb, Zlín - Dragutin Šurbek, syn stejnojmenného několikanásobného mistra světa ve stolním tenisu, vyskočil na stůl a spustil radostné křepčení. Potomek chorvatské legendy emotivně slavil vítězství 16:14 v pátém setu nad zlínským Markem Čihákem, čímž snížil stav na 5:4.

Bitva zlínského Avexu ve 2. kole evropské superligy v Záhřebu nabídla v úterý neskutečné drama, v němž dosáhl vedoucí celek extraligy největšího úspěchu v roční historii klubu.

Vysoce favorizovaný Večernij List Záhřeb nakonec prohrál 4:6 a Zlín se dvěma výhrami nečekaně vede čtyřčlennou skupinu B.

"Když to máme tak rozehrané, budeme se snažit skupinu vyhrát a získat tak pro následné vyřazovací boje relativně snazšího soupeře," řekl kouč Vratislav Oslzla.

"Ale už při cestě zpět jsem klukům říkal, ať zůstanou oběma nohama na zemi. Zápas nám neskutečně vyšel. I když to bylo podložené nesmírně kvalitním výkonem, měli jsme i velké štěstí."

Sportovní hala v Záhřebu se při zápasu změnila v ohromný syčící kotel.

"Bylo vidět, že si na nás domácí věří, přistupovali k utkání s ledovým klidem, ve kterém zůstali i po úvodní čtyřhře," připomněl kouč vítězství Tomáše Janáska s Markem Čihákem nad chorvatskou reprezentační dvojicí Tošič, Zubčič. S postupem času ale atmosféra houstla.

"Zápas gradoval neskutečným způsobem a můžu říct, že za jednatřicet let, co jsem v ping pongu, jsem takový zápas ještě neviděl. Ke konci už to vřelo jako při tenisovém Davis cupu," přirovnal Oslzla.

Tvůrcem zlínského zázraku se stal Janásek, který po úvodním vítězství ve čtyřhře zvládl i oba singly, Zubčiče i Šurbeka zdolal shodně 3:2. Přípravu přitom vynechal kvůli nataženému svalu na hrací ruce. "Tomáš to zařídil, můžeme ho nazvat hrdinou zápasu," vyzdvihl kouč svěřence.

První místo ve skupině bude Zlín v úterý obhajovat na domácí půdě proti maďarskému Kecskemetu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž