Na druhém místě dosprintoval Matthews ze Sunwebu, třetí místo urval domácí Felline. Peter Sagan dojel až na osmé pozici.

Cílový spurt zvládl nejlépe Arnaud Demare, fantastický finiš v podání francouzského závodníka, který se stává vítězem čtvrteční šesté etapy!

1 km

Jezdci najeli do posledního kilometru!

2 km

Početná skupina zdolává jeden z prudších kopců, cíl je velmi blízko.

3 km

A rychlost se ještě stupňuje, má hodnotu 60 km/h! Výbornou pozici i nadále zaujímá Peter Sagan, jenž je na předních příčkách.

5 km

Závodníci začali pořádně šlapat do pedálů. Aktuální rychlost vedoucích cyklistů činí 30 km/h.

6 km

Do konce dnešního závodu zbývá posledních šest kilometrů. Závodníci se nyní musejí vypořádávat s bočním větrem, což doposud zvládají výborně.

9 km

Na čele pracuje jezdec Bory, ale je tam sám, nemá jej kdo prostřídat. Za ním momentálně úřaduje Sunweb.

11 km

Na předních pozicích se již začínají skládat domestici jednotlivých týmů. Nechybí ani Bora, jedoucí na Petera Sagana.

13 km

Únik, který původně čítal čtyři jezdce, definitivně skončil. James Whelan pustil nohy z pedálů a nechal se pohltit pelotonem, který se k tomu sám neměl.

14 km

Výsledky horské prémie:

1. James Whelan (EF1) 9 bodů
2. Marco Frapporti (THR) 4
3. Thomas De Gendt (LTS) 2
4. Domenico Pozzovivo (NTT) 1

15 km

Skoro to vypadá, jako by to hlavní pole dělalo Whelanovi schválně těžší. Prakticky mu už dýchá na záda, je za ním s odstupem pěti sekund, stále ho ovšem nepolapil.

18 km

James Whelan srdnatě bojuje. Jeho náskok je menší jak deset vteřin už poslední dva kilometry, peloton jej stále nedokázal dojet.

21 km

James Whelan po překonání kopce výrazně zvolnil, čeká na peloton, který jej co nevidět dostihne. Australan dnes předvedl velmi dobrý výkon.

24 km

Devět bodů získá do vrchařské soutěže James Whelan. Čtyři body za druhou příčku urval Frappoti, třetí projel De Gendt, čtvrtý Pozzovivo.

26 km

Hlavní pole za okamžik dostihne uprchlické italské trio. James Whelan drží minutový náskok a dojede si pro dnešní jedinou vrchařskou prémii.

28 km

Po Frapportim to zkusil čtyřiadvacetiletý James Whelan a na rozdíl od domácího jezdce byl úspěšný! Na trojici Italů má 20 vteřin, na peloton pak o minutu více.

30 km

Marco Frapporti zkusil v úvodu stoupání nastoupit trojici protivníků. Na okamžik se jim vzdálil, ale to opravdu nevydrželo dlouho, všichni jsou zase pospolu.

33 km

Bora-Hansgrohe pracuje skvěle. V posledních minutách přidala na tempu a stáhl náskok uprchlíků pod dvě minuty.

35 km

Tak na zemi skončil lídr průběžného pořadí Almeida a další tři jeho soupeři. Naštěstí všichni vyvázli bez zranění.

37 km

V pelotonu došlo k pádu, zatím však nejsou známá jména, které se stala součástí pádu.

41 km

Hlavní pole zase o něco zpomalil, tím pádem kvarteto vepředu nadále může spolupracovat a udržovat si náskok, ten momentálně činí dvě a půl minuty.

46 km

Peloton se zašpuntoval, druhá polovina hlavního pole dokonce musela slézt z kola, protože neměla kam uhnout.

49 km

Rozdíl mezi uprchlíky a pelotonem na okamžik zase přesáhl dvě minuty. Lze ale jen těžko očekávat, že by náskok měl konstantně vzestupnou tendenci.

53 km

Na sprinterskou prémii to nakonec únik ještě dotáhl. Pro deset bodů si dojel Marco Frapporti, jenž nedal žádnou šanci krajanovi Baisovi.

56 km

Peter Sagan si před důležitým okamžikem ještě odskočil. Slovenský sprinter a držitel fialového trikotu určitě bude chtít napravit zaváhání z předešlé prémie.

59 km

Náskok vedoucího kvarteta klesá bleskovým tempem. Už je pod třemi minutami a je pravděpodobné, že budou dostiženi ještě před sprinterskou prémií.

62 km

Závodnicí přijíždějí na otevřenou krajinu, a to by mohlo způsobit jisté problémy, a to kvůli hrozbě silného větru.

65 km

Náskok uprchlíků je menší jak čtyři minuty, peloton dokázal stáhnout manko o více jak polovinu proti nejvyšší ztrátě v průběhu dne.

69 km

Do druhé sprinterské prémie zbývá necelých dvacet kilometrů. Peloton, v čele s Borou může zkusit stáhnout uprchlíky ještě před prémií, aby se bojovalo o více bodů.

73 km

Technické problémy postihly Jihoafričana Louise Meintjese. Naštěstí to bylo v pasáži, která je rovinatá, lze očekávat jeho brzký návrat do balíku.

76 km

Tým Bora-Hansgrohe, pracující pro Petera Sagana, odstoupil do pozadí. Svou práci, stíhnout náskok úniku na přijatelnou hodnotu, splnil.

80 km

A dalších šedesát vteřin dole. Italsko-australská skupina si je moc dobře vědoma neúspěšného pokusu, jejich tempo značně polevilo.

84 km

Nebude trvat dlouhou a vedoucí čtveřice bude pohlcena pelotonem. Náskok zase klesl o minutu, dnešní únik skončí neúspěchem.

87 km

V přední pozici hlavního balíku se drží i průběžný lídr Joao Almeida. Dvaadvacetiletý Portugalec se tím chce vyhnout případným kolizím.

91 km

Náskok trojice Italů a jednoho Autralana má i nadále sestupnou tendenci, pomalu se začíná rozplývat sen o úspěšném úniku. Již jsme pod osmi minutami.

94 km

Vedoucí kvarteto má za sebou tu náročnější polovinu dnešní etapy. I tato skutečnost by mu mohla nahrávat, peloton bude mít o to těžší ho stahovat.

98 km

Tak že by? Jak to vypadá, tak peloton začal přidávat na obrátkách. Během pár minut jeho náskok na uprchlíky spadl o minutu.

101 km

Ztráta hlavní pole pořád narůstá! Přerostla devět minut a pomalu, ale jistě se blíží deseti minutám.

104 km

Peter Sagan sice na sprinterské prémii ztratil, stále však zůstává na čele bodovací soutěže. Náskok na Demara spadl na tři body.

108 km

V hlavním balíku došlo k pádu a byl to český reprezentant Josef Černý, komu podklouzlo kolo a spadl na zem. Naštěstí se zdá býti kromě dobrých odřenin v pořádku.

113 km

Náskok vedoucí čtyřky zůstává neměnný, aktuálně má hodnotu osm a půl minuty. Peloton by měl pomalu začít přidávat do pedálů.

117 km

Výsledky sprinterské prémie:

1. Mattia Bais (ANS) 12 bodů
2. Marco Frapporti (THR) 8
3. Filippo Zana (BCF) 6
4. James Whelan (EFI) 5
5. Arnaud Demare (GFC) 4
6. Maciej Bodnar (BOH) 3
7. Peter Sagan (BOH) 2
8. Patrick Gamper (BOH) 1

119 km

Maciej Bodnar měl vyvést Sagana, jenže Slovák zareagoval na jeho nástup pozdě, naopak Arnaud Demare se Poláka zachytil, přespurtoval jej a získal čtyři body. Ztráta Slováka na kolegu byla tak značná, že ani zpomalení Bodnara nestačilo k jeho předjetí, tudíž Sagan ztratil na Fracouze hned dva body.

122 km

Australan James Whelan měl nejspíše technické problémy, protože před prémií zničehonic odpadl z úniku. Krátce po jejím zdolání je ale zase zpět.

125 km

Pro první místo a 12 bodů na sprinterské prémii si dojel Mattia Bais, jehož spurt soupeři ani nezkoušeli zachytit. Druhý projel Frapporti před Zanou.

127 km

Čelo hlavního balíku se také blíží rychlostní prémii. Když započítáme vedoucí kvarteto, tak se v pelotonu bude bojovat dohromady o deset bodů.

131 km

Náskok začíná nabírat zajímavé hodnoty. Momentálně se blíží devíti minutám, což určitě stojí za zvýšenou pozornost pelotonu, především pak Sunwebu a Bory.

135 km

Lídry závodu za pár minut čeká další kopec, po kterém se vydají na sjezd. Ten skončí menším stoupáním oceněným vrchařskými body tří kategorie.

138 km

Iljo Keisse vede peloton a tuto roli si viditelně užívá. V kopcovitých serpentýnách poslal z dálky pod sebe pozdrav týmovému vozidlu.

141 km

Uprchlíci jsou 15 kilometrů od první prémie čtvrtečního programu. V mírném stoupání náskok na hlavní pole vzrostl na osm a půl minuty.

145 km

Stoupat začali už také cyklisté z pelotonu. Jejich ztráta přestala narůstat tak rychlým tempem jako v úvodu etapy, pohybuje se kolem osmi minut.

148 km

Tři Italové jeden Australan na čeleo zdolávají menší stoupání, které také není bodově hodnocené. Po tomto kopci bude následovat sprinterská prémie.

150 km

Peloton momentálně zdolává sjezd a vede si velmi dobře. Jezdci jsou dobře seřazeni za sebou, aby předešli možné kolizi.

153 km

Frapporti přidal do pedálů a rychle dotáhl trojici cyklistů před sebou. Uprchlíci tedy pokračují ve čtyřčlenném složení.

157 km

Únik se, alespoň na malý okamžik, zúžil na tři členy. Marca Frapportiho totiž postihl defekt zadního kola a musel počkat na týmový vůz, aby jej mohl vyměnit.

161 km

Sestava Mitcheltonu-Scott je o jednoho člena chudší. Brent Bookwalter včera spadl a zlomil si obratel. Lídr Simon Yates má o jednoho domestika méně.

165 km

A další minuta navrch. Sedm minut, to už je pořádná porce. je však otázkou, zda čtveřici vydrží síly, začátek napálila pořádně.

168 km

Uprchlíci pořádně šlapou do pedálů, zatímco peloton pokračuje ve volném tempu. Jeho ztráta se přehoupla přes šestiminutovou hranici.

171 km

Náskok vedoucí čtveřice narůstá. Avšak ještě je brzy hodnotit, jestli některý z jezdců má možnost dovést únik do vítězného konce. Do cíle zbývá ještě velká porce kilometrů.

175 km

Máme za sebou již 13 kilometrů ze čtvrteční šesté etapy. Náskok uprchlíků mezitím vystoupal na v poklidu jedoucí balík na tři minuty.

182 km

Únik nakonec přeci jen přišel! A čítá čtyři jezdce. Jsou jimi Mattia Bais, Filippo Zana, James Whelan a Marco Frapporti. Jejich náskok se během chvilky vyšplhal na minutu a půl.

185 km

Peloton zatím jede pohromadě. Žádný únik by v tuto chvíli ani nedával smysl, protože závodníky čeká kopec, který ale není hodnocený.

188 km

Šestá etapa Gira byla právě odstartována.

Cyklisté momentálně projíždějí neutrální zónou, která měří 5 700 metrů. Oficiální start etapy ještě neproběhl.

Hned v úvodu etapy jsou na programy dvě neklasifikovaná stoupání. To první s průměrným sklonem 4,8%, druhé 4,1%. Nejtěžší stoupání však přijde až 32 kilometrů před cílem. Měří 4,5 km a průměrný sklon činí 6,5%. V posledních tří ilometrech etapy uvidíme velké množství zatáček, což slibuje velké drama především v početném pelotonu. Profil by mohl sedět Peterovi Saganovi, jenž když potřebuje, tak dokáže zvládat kopce a mohl by od sebe odpoutat ostatní spurtéry.

Všem fanynkám a fanouškům přeju krásné čtvreční poledne! Vítám vás při sledování 6. etapy italského Gira. Cyklisté dnes odstartují z Castrovillari a finišovat budou ve městě Matera.

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 11:50.