Vyhrál Räikkönen, ale smál se Alonso

  15:41
Spa - Kimi Räikkönen opět vyhrál, opět vystupoval na nejvyšší stupeň. Letos už pošesté. A přesto se mu titul mistra světa opět vzdálil. Fernando Alonso dokončil dramatickou a deštěm poznamenanou Velkou cenu Belgie na druhém místě a k zisku titulu mu stačí, když za týden v Brazílii bude třetí.
Kimi Räikkönen s McLarenem a Fernando Alonso s Renaultem

Kimi Räikkönen s McLarenem a Fernando Alonso s Renaultem - Konkurenti v boji o titul. Finský pilot Kimi Räikkönen s McLarenem a španělský jezdec Fernando Alonso s Renaultem. | foto: Reuters

Od pátku ve Spa pršelo
Od prvního dne Grand prix Belgie se jezdci i týmy seriálu formule 1 potýkali s deštěm. V pátek po polední nebyl okruh pod všudypřítomnou vodou ani vidět. Všichni vyčkávali v boxech, až proudící živel trochu opadne. Po více než půlhodině druhého tréninku se na dráhu vydali první odvážlivci.

Hned v prvním kole ale třetí jezdec Red Bullu Liuzzi rozmlátil svůj monopost o bariéru, a trénink byl definitivně u konce. To znamenalo problémy pro pár jezdců včetně Fernanda Alonsa, kteří do úvodní hodinovky určené pro testování vozů nenastoupili, a v pátek se tedy vůbec nedostali na dráhu.

V sobotu ale Renault ukázal, že ve Spa bude více konkurenceschopný než v předchozích podnicích. Smůlu měl Fisichella. Podle analýz techniků by jeho motor, který nebyl v pořádku už v Monze, celý závod nevydržel a musel být vyměněn. Ital tak ztratil deset míst na startovním roštu.

Kvalifikace proběhla na suché dráze. Stejné podmínky pro všechny znamenaly triumf Mclarenu. Překvapivý mohl být pouze fakt, že Montoya těsně porazil Räikkönena a připsal si druhé pole position sezony. Jen s mírnou ztrátou za stříbrnými šípy zůstali Trulli a Alonso, kterým patřila druhá řada na startu.

Michael Schumacher začínal ze třetí řady vedle bratra Ralfa. Několikrát v rozhovorech zmínil přání, aby při vlastním závodě pršelo. Věřil, že na mokru by mu jeho řidičské schopnosti a pneumatiky Bridgestonu do extrémních podmínek přinesly umístění na stupních vítězů.

Start se Räikkönenovi nevyvedl
V neděli dopoledne opět bičovala dráhu v Ardenách průtrž mračen. Už v deset hodin bylo jasné, že se na suchu nepojede. A to ještě podle předpovědi mělo v druhé polovině závodu opět pršet. Týmy proto postavily na rošt vozy s pneumatikami do mokra nebo do přechodných podmínek.

Po zhasnutí červených světel trochu zaváhal Räikkönena a do úvodní vlásenky La Source zajížděl se špičkou monopostu o pár centimetrů za Trullim. Na výjezdu se ale ukázala převaha Mclarenu nad Toyotou a Fin si druhé místo z kvalifikace udržel. Vpředu mezitím pohodlě všem poodjížděl Montoya.

Na pátou pozici za Alonsa se protáhl s rudým autem Michael Schumacher, hned za něj poskočil z desáté pozice na startu Takuma Sató, který odsunul nejen Ralfa Schumachera na osmé, ale i svého týmového kolegu Buttona na sedmé místo.

Do závodu nastoupily překvapivě skvěle připravené Toyoty. Trullimu se sice podle očekávání mclareny vzdalovaly, ale Ital zároveň poodjížděl čtvrtému Alonsovi. Vzadu Ralf Schumacher přejel Buttona a atakoval Satóa. Hned za ním se posunoval k bodům Giancarlo Fisichella. Zároveň více vpředu Michael Schumacher začal dorážet na Fernanda Alonsa.

Safety car zamíchal pořadím
Radikální řez za děním na trati přineslo jedenácté kolo. V prudkém kopci na výjezdu z Eau Rouge dostal Fisichellův Renault smyk a neovladatelný monopost se na mokré dráze rozstříštil o bariéru.

Vedení závodu vyslalo z pit lane okamžitě safety car, a všichni jezdci až na Villeneuva ze Sauberu (a obě Minardi, které už v boxech byla, protože jela kvalifikaci s minimálním množstvím paliva) zamířili do boxů k dotankování a výměně pneumatik.

Pár jezdců risklo vyjet na osychající dráhu s pneumatikami do sucha, ale tím se připravili o cenné vteřiny. Sató, Button, Webber, Pizzonia, Michael Schumacher, Trulli a Coulthard hned v úvodních zatáčkách zjistili, že na drážkovaných gumách nemají šanci a ve 13. okruhu byli zpátky v boxech pro intermediate.

Když po 13. kole safety car zamířilo do boxů, největší radost měli Ralf Schumacher, který poskočil na třetí pozici před Räikkönena a Villeneuve, který byl druhý. Kanaďan ovšem při restartu zaspal a prohnali se kolem něj Ralf Schumacher i Räikkönen. Alonso kontroloval situaci z pátého místa.

Japonec sundal mistra světa
O pár kol později nespolehlivý Sató sundal desátého Michaela Schumachera. Při dobržďování do zatáčky byl Japonec z týmu B.A.R.-Honda na brzdy příliš měkký a zezadu do bývalého mistra světa vrazil.

Poté se ještě jejich monoposty zahákly do sebe předními křídly. Naštvaný Němec rychle vyskočil z kokpitu a přiběhl k Satóovi, lehce ho plácl do přilby a od plic mu vyložil, co si o jeho způsobu jízdy myslí. "Nevím, jakou terapii Sató podstupuje, ale evidentně to nepomáhá. Brzdil tak pozdě, že v žádném případě nemohl zatáčku vybrat," zuřil později Schumacher.

V osmnáctém kole měl po nadějích David Coutlhard. Jeho motor cosworth hustým kouřem oznámil, že má dost. V té době se výborně jedoucí Ralf Schumacher dotáhl za vedoucího Montoyu a čekal na jeho chybu. Toyota si v té chvíli začala dělat naděje na vítězství. Mokrá dráha ji seděla nejvíc ze všech týmů.

Ale stejně jako u Trulliho to japonský tým takticky nezvládl. Ralf Schumacher zajel ve 24. kole do boxů a nazul pneumatiky do sucha. Ihned vylétl z dráhy a už o kolo později byl zpět pro intermediate. Spadl až za Karthikeyana z Jordanu.

V Toyotě mohou vinit jen nedomyšlenou strategii, jinak by Ralf a možná i Trulli stáli na stupních vítězů. Svou rychlostní převahu potvrdil Ralf Schumacher v závěru nejrychlejším kolem závodu.

Diváky hodně pobavil souboj Villeneuva jedoucího jako jediného jezdce na jednu zastávku a Inda Karthikeyana. Kanaďan s těžkým autem nebyl o moc rychlejší, a Karthikeyan ho předjel. Za pár zatáček mu ale šampion z roku 1997 manévr poměrně nebezpečným způsobem vrátil. Jezdec Jordanu se nezalekl a v další zatáčce se natlačil zpět před Villeneuva. Zarputilý pilot Sauberu ho však vytlačil z dráhy a Ind přeskákal do další zatáčky v plné rychlostí přes trávu. Auto ale nepoškodil.

Montoya dělá prostor pro triumf Räikkönena
Pak přišla ke slovu nepovolená, na první pohled zřetelná, i když neprokazatelná a tudíž nepotrestatelná týmové strategie Mclarenu. Vedoucí Montoya začal zpomalovat a Räikkönen se mu postupně dotáhl až za zadní křídlo. Předjíždění nebylo třeba riskovat. Do boxů měl jet o dvě kola později, a to bylo na posun na vedoucí pozici více než dostačující.

Ve 32. kole Alonso naposled tankoval a ztratil na mclareny další vteřiny. O kolo později navštívil mechaniky Montoya a ve 35. kole zabočil do pit lane Räikkönen. Pohodlně se vrátil na prvním místě. Ve stejném okruhu skončil závod pro Jarna Trulliho, který se potkal s bezpečnostní bariérou.

V závěru ještě oba williamsy a Barrichello přezuli na suché pneumatiky, ale to na jejich umístění už nic nezměnilo. Dopředu se dral v posledních kolech závodu hodně rychlý Button. Šest kol před cílem si poradil s Barrichellem a řítil se za třetím Alonsem. V cíli mu k němu chyběly čtyři vteřiny.

Pizzonia sundal druhého Montoyu
Ve 41. kole získali Alonso a Renault dva body k dobru. Pomohl jim náhradník Williamsu Pizzonia., který byl na pneumatikách do sucha v závěru mnohem rychlejší než druhý Montoya a ačkoli byl o kolo zpět, Kolumbijce dojel a dostal se na jeho úroveň. Montoya se však před zatáčkou vrátil do ideální stopy a došlo ke srážce. Oba vozy byly mimo hru. Kolumbijec se zarazil s autem o bezpečnostní bariéru a po vystoupení z kokpitu bylo z jeho gest patrné, jak je zklamaný. Šéf Mclarenu Dennis se po závodě pustil do týmu Williams, že zbytečným přezouváním na suché pneumatiky nadělal problémy.

Alonsovi tak k zisku titulu mistra světa stačí, když dokončí v Brazílii na třetím místě. V Belgie ale při něm stálo zas jednou štěstí. Michael Schumacher, Ralf Schumacher i Button byli rychlejší a s největší pravděpodobností by ho porazili. Prvního jmenovaného ale sundal Sató a další dva ztratili spoustu času kvůli předčasnému nazutí pneumatik na suchou dráhu. Podobným případem byl i Trulli, který po startu jezdil třetí.

Williams se mohl radovat alespoň ze čtvrtého místa Marka Webbera. Ferrari potěšil pátý Barrichello a Villeneuve díky jediné zastávce slavil šestou pozici, kterou uhájil o méně než dvě desetiny vteřiny. Ralf Schumacher ho v závěrečné zatáčce málem předjel.

Podruhé v sezoně bodoval tým Jordan, a tentokrát ve zcela regulérním závodě. Na mokré dráze žluté monoposty kvůli pneumatikám Bridgestone neztrácely. Třetí z Indianapolisu Monteiro porazil překvapivě Kliena z Red Bullu i Massu ze Sauberu. Portugalec si v mistrovství světa připsal jeden bod za osmé místo.


Výsledky závodu:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Kimi Räikkönen Finsko McLaren 1h30:01,295
2. Fernando Alonso Španělsko Renault +28,394
3. Jenson Button Velká Británie B.A.R. +32,077
4. Mark Webber Austrálie Williams +1:09,167
5. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +1:18,136
6. Jacques Villeneuve Kanada Sauber +1:27,435
7. Ralf Schumacher Německo Toyota +1:27,574
8. Tiago Monteiro Portugalsko Jordan +1 kolo
9. Christian Klien Rakousko Red Bull +1 kolo
10. Felipe Massa Brazílie Sauber +1 kolo
11. Narain Karthikeyan Indie Jordan +1 kolo
12. Christijan Albers Nizozemsko Minardi +2 kola
13. Robert Doornbos Nizozemsko Minardi +3 kola
14. Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren +3 kola
15. Antonio Pizzonia Brazílie Williams +4 kola
16. Jarno Trulli Itálie Toyota +10 kol
17. David Coulthard Velká Británie Red Bull +26 kol
18. Michael Schumacher Německo Ferrari +31 kol
19. Takuma Sató Japonsko B.A.R. +31 kol
20. Giancarlo Fisichella Itálie Renault +34 kol

Pořadí mistrovství světa:

POŘADÍ JMÉNO STÁT TÝM BODY
1 Fernando Alonso Španělsko Renault 111
2 Kimi Räikkönen Finsko McLaren 86
3 Michael Schumacher Německo Ferrari 55
4 Juan Pablo Montoya Kolumbie McLaren 50
5 Jarno Trulli Itálie Toyota 43
6 Giancarlo Fisichella Itálie Renault 41
7 Ralf Schumacher Německo Toyota 37
8 Rubens Barrichello Brazílie Ferrari 35
9 Jenson Button Velká Británie B.A.R. 30
10 Mark Webber Austrálie Williams 29
11 Nick Heidfeld Německo Williams 28
12 David Coulthard Velká Británie Red Bull 21
13 Jacques Villeneuve Kanada Sauber 9
14 Felipe Massa Brazílie Sauber 8
15 Tiago Monteiro Portugalsko Jordan 7
16 Alex Wurz Rakousko McLaren 6
17 Narain Karthikeyan Indie Jordan 5
18 Christian Klien Rakousko Red Bull 5
19 Pedro De la Rosa Španělsko McLaren 4
20 Christijan Albers Nizozemsko Minardi 4
21 Patrick Friesacher Rakousko Minardi 3
22 Antonio Pizzonia Brazílie Williams 2
23 Takuma Sató Japonsko B.A.R. 1
24 Vitantonio Liuzzi Itálie Red Bull 1
25 Ricardo Zonta Brazílie Toyota 0
26 Anthony Davidson Velká Británie B.A.R. 0
27 Robert Doornbos Nizozemsko Minardi 0


Pořadí Poháru konstruktérů:

POŘADÍ JMÉNO STÁT BODY
1 Renault Francie 152
2 McLaren Velká Británie 146
3 Ferrari Itálie 90
4 Toyota Japonsko 80
5 Williams Velká Británie 59
6 B.A.R. Velká Británie 31
7 Red Bull Rakousko 27
8 Sauber Švýcarsko 17
9 Jordan Velká Británie 12
10 Minardi Itálie 7

Závod jsme sledovali v on-line reportáži ZDE

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Tadeji, sundej to! Pogačar odvracel diskvalifikaci, Ganna prohnal zlaté parťáky

8. května 2024  7:46

Je vůbec možné, aby v průběhu etapy letošního cyklistického Gira nezaútočil Tadej Pogačar? Teprve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Jak si Pogačar protáhl nohy a ujížděl i sprinterům. Je to hovadina, soudí Raboň

7. května 2024  9:29

Málem vyhrál v sobotu hned úvodní klasikářskou etapu Gira. Pak v neděli ovládl první dojezd na...

Brit Kirk z Litvínova: Diváci jsou tady vášniví. Češi, budete nám fandit?

11. května 2024

Premium Kdo by kdy řekl, že nejlepším střelcem play off české extraligy bude Brit? Když hokejový útočník...

Moje fauly? Musím se polepšit, lituje Gudas. Radši je ale komentovat nechce

10. května 2024  23:45

Přítomnost hokejového tvrďáka na ledě byla tradičně znát. Český obránce Radko Gudas srážel jednoho...

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Koubek sbírá v bundeslize prohry, jeho Augsburg nestačil na Stuttgart

10. května 2024  23:08

Brankář Tomáš Koubek utrpěl i při druhém startu v této sezoně německé fotbalové ligy porážku....

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...