Vítězný Václav Pech. | foto: ČTK

Dvě výhry po sobě? Jsem šťastný, raduje se Pech po Krumlovu a Sosnové

  • 0
Závěr motoristické sezony vychází Václavu Pechovi bezchybně. Plzeňský pilot si po vítězství na Rallye Český Krumlov připsal celkový triumf i na exhibičním Setkání mistrů na autodromu v Sosnové a nechává tak lehce zapomenout na technické trable, které jeho závodní ročník od úvodu až téměř do konce provázely.

„Jsem šťastný za celý EuroOil Team, že se nám povedlo během dvou týdnů dvakrát vyhrát. V obou případech to bylo těsným rozdílem, i když tady to nebylo tak napínavé jako v Českém Krumlově,“ hodnotil Pech po sosnovském prvenství. 

Na zmíněném krumlovském podniku musel pozdější vítěz Pech bojovat se staronovým mistrem Janem Kopeckým, kterého porazil o 3,5 vteřiny.

Na sever Čech vyrážel v pozici obhájce loňského vítězství a po roce se na známém autodromu radoval opět. Stylem start-cíl to ale tentokrát nebylo, po prvních jízdách bylo pořadí na čele našlapané.

„Je nás tam pět v jedné vteřině, jsou to super závody,“ liboval si Pech po úvodních jízdách. „Stříteský nám ale teď trochu odskakuje, tak se musíme snažit a jet rychleji,“ plánoval.

Pechovi se poté skutečně podařilo zabrat. Tentokrát šlo o každou setinu, na rozdíl od klasického rallye šampionátu se totiž v Sosnové měřil čas ještě podrobněji, na dvě desetinná místa.

Po druhých jízdách už byl Pech v čele, to když se dostal na první příčku o 0,8 vteřiny před Tomáše Engeho s Alešem Jiráskem. Ve finále si už plzeňský závodník vedení pohlídal. „Přišlo docela dost lidí, atmosféra byla hezká. Nepršelo, neklouzalo to, takže se jelo docela rychle. Hezké svezení,“ popisoval Pech.

Třetí muž nedávno skončeného republikového mistrovství v rallye nastoupil na Českolipsku do vozu výjimečně sám. Tradiční spolujezdec Petr Uhel dostal závodní volno, i proto byl pro Pecha letošní jubilejní dvacátý ročník Setkání mistrů speciální.

Rallye Český Krumlov ovládl Václav Pech (vpravo), jehož navigoval Petr Uhl (vlevo).

Právě na autodromu v Sosnové ostatně Pech absolvoval před čtvrtstoletím svůj vůbec první ostrý závod v jezdecké kariéře. „Bylo to přesně v roce 1996 ve felicii při rallyecrossu,“ vzpomínal.

Ačkoliv spoustě pilotů už rallye sezona skončila, Pecha ještě jeden závod přece jen čeká. Na začátku prosince se představí se svým Fordem Focusem WRC06 na pražském Strahově, kde bude na programu Rally Sprint. Pak už se začne připravovat na ročník následující. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž