Václav Fejfar

Václav Fejfar | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Už mě nepodcení, tuší před startem mistrovství Evropy autokrosař Fejfar

  • 0
Před rokem se autokrosař Václav Fejfar vypravil do Portugalska a nikdo, ani on sám, netušil, co může od vstupu do mistrovství Evropy čekat. Po dlouhých letech, kdy závodil v divizích autokrosových speciálů, se totiž s novou Škodou Fabia vrhl na divizi I tzv. plechových aut. Nyní je na stejné startovací čáře a znovu neví, kde se může pohybovat.

"Auto jsme se sice snažili připravit co nejlépe, ale už jsme ho nestačili vyzkoušet," říkal zkušený jezdec novopackého autoklubu před odjezdem na jih Evropy.

S jedním velkým rozdílem ale musí několikanásobný mistr republiky a mistr Evropy převážně v divizi III autokrosových speciálů s motory do 1600 ccm počítat. Pokud už tak jeho konkurenti neučinili v průběhu minulé sezony, tak tentokrát ho určitě ani jeden z nich nepodcení.  "Vím o tom a asi si mě budou hlídat hned od začátku, loni na začátku asi netušili, co ode mě mohou čekat," uvedl padesátiletý závodník.

ME v autokrosu – program

19. dubna: Portugal. (Foz Côa)
26. dubna: Španělsko (Alcaniz)
24. května: Lotyšsko (Bauska)
5. července: Česko (N. Paka)
12. července: Něm. (Cunewalde)
2. srpna: Slovensko (Lučenec)
30. srpna: Francie (S. I. de Vers)
6. září: Česko (Přerov)
20. září: Maďarsko (Nyirád)
27. září: Itálie (Maggiora)

Naznačil to už první závod loňského šampionátu, který se jel na stejné trati jako letošní úvodní podnik seriálu. V premiérovém startu mezi tzv. plechovými auty si Fejfar dojel pro druhé místo. A toto umístění předznamenalo celou sezonu, výsledkem byla medailová umístění, dvě vítězství v jednotlivých závodech a konečná bronzová medaile. "Brali jsme loňskou sezonu jako velký test, proto jsme s ní maximálně spokojeni," netají východočeský jezdec.

O víkendu začne v Portugalsku s bronzovou obhajobou. Půjde do ní s odhodláním a s materiálem, jenž ho v minulém roce k úspěchu dovezl. "Touha obhájit loňské pozice je velká, uvidíme, jak na to bude stačit naše technika. Snažili jsme se ji připravit co nejlépe, ale s poněkud omezenými prostředky," konstatoval Fejfar.

Záležet ale nebude jen na tom, jak se Fejfarův tým na sezonu připravil. Důležití budou také soupeři. O těch má jezdec slušné zprávy, jež se týkají hlavně jejich počtu. "Mělo by jich být o něco více a patrně se přidají kvalitní jezdci v kvalitních autech," říká, a i když konkrétní jména ještě přesně nezná, hned alespoň dodá, "vím, že se vracejí Italové, přichází jeden velmi dobrý Holanďan a někteří další."

Fejfar už předem ví, jakou taktiku na své soupeře připraví: "Závody jsou také hodně o štěstí. Já chci sice jezdit svižně, ale na druhé straně se nebudu pouštět do extrémního rizika, abych hned nerozbil auto."

Mezi jeho výrazné konkurenty může patřit i hradecký jezdec Ladislav Brožek, letitý účastník evropského šampionátu této třídy. Brožek loni zažil také vydařenou sezonu, na jejímž konci si odvezl 7. místo a mimo jiné Fejfara několikrát porazil. Bude to platit i o prvním závodě šampionátu. "Počítám s tím, ale mně se tamní trať moc líbí, věřím, že mohu zopakovat loňský úspěch," uvedl Fejfar.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž