Tvrdohlavost Maďarů připravila plošináře o sílu

Pardubice - Silná sestava s Adamsem či Hancockem a konečné druhé místo. Kdeže loňské sněhy jsou... Do dnešního finálového závodu mistrovství Evropy klubů půjdou pardubičtí plošináři s druhou garniturou a bez ambicí na přední příčky. Zatímco loňské finále na svítkovském stadionu ozdobila světová esa, do maďarského Debrecénu cestu nenajdou. Na vině je termínová kolize s plochodrážním víkendem v Pardubicích.

"Snažili jsme s Maďary dojednat přesun závodu třeba na pátek, ale byli neústupní. Je to škoda," povzdechl si manažer pardubického týmu Josef Laštovka.

Proto nemůže využít zahraniční posily jako v loňském roce. A ani nejsilnější domácí jezdci do Maďarska neodcestovali. Lukáš Dryml je zraněný, jeho bratr Aleš a Jirout dávají přednost Zlaté přilbě a Suchánek zase juniorské Zlaté stuze.

Pardubickou sestavu proto budou tvořit Smolík, Petrák, Andrusiv, host z Březolup Višváder a Slovinec Ferjan. "Můžeme mít jediný cíl - neskončit poslední," tuší Laštovka.

Jednoznačným favoritem závodu je ruský tým z Togliatti, který obhajuje prvenství. Jeho silné finanční možnosti mu umožnily posílit se stejně jako vloni o Australana Sullivana. Usiloval rovněž získat znovu i jeho krajana a vedoucího muže Grand Prix Crumpa, ale ten odmítl. Místo něho mají v sestavě Nora Holtu a domácí trio Považnyj, Darkin a Kurguskin.

V domácím prostředí bude myslet na stupně vítězů i Volán Debrecen, jenž angažoval Poláka Bajerského. Sestava Lublaně je téměř kompletní slovinskou reprezentací. Jejími největšími oporami budou Žagar se Šantejem.

Neznámou je pouze polská Bydhošť. Zřejmě by měla být soupeřem Pardubic v boji o předposlední příčku. "Klub je finančně na dně, do Maďarska by měl poslat juniory," uvedl Laštovka.

Startovní listina
Zlatá přilba Pardubice (ČR)
1. Matej Ferjan
2. Radek Smolík
3. Jaroslav Petrák
4. Vladimír Višváder
5. Roman Andrusiv

BKS Polonia Bydgoszcz (Polsko)
1. Jacek Krzyzaniak
2. Michal Robacki
3. Robert Uminski
4. Grzegorz Czechowski
5. Marcin Jedrzejewski

AMTK Ljubljana (Slovinsko)
1. Matej Žagar
2. Izak Šantej
3. Jernej Kolenko
4. Ales Dolinar
5. Stanko Glavan
 
Mega-Lada Togliatti (Rusko)
1. Ryan Sullivan
2. Sergei Darkin
3. Rune Holta
4. Roman Považnyj
5. Oleg Kurguskin
 
Hajdú Volán SC Debrecen (Maďarsko)
1. Tomasz Bajerski
2. Magosi Norbert
3. Tihanyi Sándor
4. Stefáni Attila
5. Szatmári László


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž