Trucky se utkají v terénu i za tmy

Praha - Pět dílů má v současnosti letošní kalendář domácího šampionátu v truck trialu, soutěži nákladních vozidel v terénu. Pořadatelé třetího ročníku MČR se stejně jako v předchozích letech potýkají s problémy při hledání lokalit vhodných pro soutěžení a z původního programu na poslední chvíli vypadl zahajovací díl, který se měl uskutečnit 4.-5. května v Mostě. Sezona tak začne až 1. června v Dasnicích na Sokolovsku. Šampionátu se zúčastní na třicet posádek v kategoriích sériových vozů a prototypů. Soutěže jsou dvoudenní, novinkou je o den delší závod ve Skalné na Chebsku, kde v pískovně Velký Luh pořadatelé předběžně počítají i s nočními sekcemi.

V České republice se letos nepojede závod Evropského poháru, který se podle jednoho z favoritů domácího šampionátu a dvojnásobného mistra Evropy z let 1997 a 1998 Pavla Cacáka v loňském roce začal ubírat poněkud odlišným směrem.

"Evropa přestala být trialem, loni šlo jen o slalom bez nutnosti předvést ekvilibristiku a cit v terénu mezi brankami," vysvětlil Cacák důvod, proč v letošním roce zanevřel na boje v ME.

Místo toho se loňský český vicemistr se spolujezdcem Pavlem Bernáškem chystá s vozem Praga na start v rallye Mnichov - Vratislav (22.-29. června). "Třeba se nám jednou podaří dostat se s pragovkou na Dakar, tak si chceme vyzkoušet rychlostní závod. Cíl je dojet bez bloudění," řekl Cacák.

Kalendář MČR
 
1.-2. června: Dasnice u Sokolova, 5.-7. července: Skalná - Velký Luh, 27.-28. července: Chříč u Holovousů, 24.-25. srpna: Mohelnice, 21.-22. září: Milovice u Lysé nad Labem.

Pavel Cacák s vozem Praga při závodech v Truck Trialu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž