Tréma? Pro Kopeckého neznámá

Kostelec nad Orlicí - Už jen doladit poslední technické detaily, najet pár desítek kilometrů v testech a Jan Kopecký si může říct, že pro úspěch na německé rallye udělal maximum. Teď už jen, aby jej nezradila "nadupaná" Fabia specifikace WRC. To už ale ovlivní jen stěží.

Mladoboleslavskému týmu se v seriálu mistrovství světa vůbec nedaří, ale paradoxně právě to může být životní šance třiadvacetiletého jezdce z Kostelce nad Orlicí. Když v srpnu na německém asfaltu zajede slušný výsledek, nemusí na svůj další start v podniku světového šampionátu čekat další dlouhé měsíce.

"K tomu bych se nechtěl vyjadřovat. Ale pochopitelně se budu snažit o co nejlepší výsledek," řekl skromně Kopecký.

Zkraje prázdnin s převahou vyhrál rallye Bohemia, ale byl to pouhý test. "Ale skvělý! Nemyslím ani tak výsledkem, ale spíš pocitem z jízdy," uvedl.

Co tedy Janu Kopeckému chybí k maximální spokojenosti? Přibližně 300 kilometrů testovacích jízd na asfaltu a zlepšené nastavení automobilu. "Teď budeme hledat lokalitu, kde dostaneme povolení testovat. Není to žádná legrace, je u toho potřeba dost papírování."

Přestože se start Kopeckého na německé rallye blíží, trému necítí. Má pro to jednoduché vysvětlení: "Proč bych měl být nervózní z toho, co mě tak strašně baví?" Trať si "osahá" teprve až na místě, nemá ve zvyku hledat nástrahy, které na něj čekají, prostřednictvím závodních počítačových her. "Vím, že někteří jezdci to dělají, ale já to nechápu.

Já trať potřebuji cítit," poznamenal Kopecký, kterému asfaltový koberec, který jej v Německu čeká, vyhovuje. "Já nemám problém s žádným povrchem. Nejraději mám ale asi šotolinu, tam se jede neustále ve smyku," libuje si.

Pilot z Kostelce je perfekcionalista a Fabia musí být připravená přesně podle jeho přání. "Rozhoduje každý detail. Ještě to není úplně ono, ale věřím, že brzo to bude ideální." Tradiční škodováckou jedničkou bude Armin Schwarz, který pojede na své domácí trati, příležitost dostane i Francouz Alexandre Bengue.

A favorit Kopeckého? Tipuje jednoznačně vedoucího muže seriálu mistrovství světa - Sébastiana Loeba na Citroënu. "Je fantastický. Umí na každém povrchu a je neuvěřitelně klidný. Jako by ani neměl nervy," uvedl.

Jenže žádnou velkou hlavu si ze závodu nedělá ani Kopecký. Může jít jednou ve stopách hvězdného Francouze? 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž