Tovární éru začal Valoušek parádně

  • 4
Otrokovice - Lepší premiéru v barvách továrního týmu Suzuki si automobilový závodník Pavel Valoušek mladší mohl jen stěží představit. Čtvrté místo ze sněhové Švédské rallye, která otevírala juniorské mistrovství světa, znamená životní výsledek.

"Tak vysoko jsem rozhodně nemyslel. Jen jsem věřil, že získám nějaké body," připomněl, že pomýšlel na osmou příčku. V celkové klasifikaci mu patřila solidní 25. příčka.

Valoušek jede juniorský seriál podruhé. Loni zaujal šéfy tovární stáje Suzuki, kteří mu nabídli angažmá. Díky tomu má k dispozici nejen lepší zázemí než v soukromém týmu, ale také novější auto. Namísto staršího modelu ignis pilotuje novější swift.

"Auto se řídí nádherně, ale blíže oba modely srovnám až na asfaltu," poznamenal. "Velkou výhodou nového modelu je klidnější zadní náprava," dodal.

Závodění na sněhu vyžaduje specifický styl jízdy. Valoušek ve Skandinávii dokonale využil trénink z valašských kopců i rakouské Jänner rallye. Celou soutěž zvládl bez jediné chyby.

"To mě na celém výsledku těší nejvíc," rozplýval se závodník, kterého tradičně navigoval italský spolujezdec Pierangelo Scalvini.

Otrokovický pilot se bez potíží srovnal také s nezvyklými pneumatikami. Gumy pro Švédskou rallye mají mnohem větší hřeby než pneu pro Monte Carlo či Rakousko. Valoušek na nich jel poprvé

"Na sněhu seděly mnohem lépe než ty, s nimiž jsem závodil dosud," pochvaloval si jezdec. I proto bez potíží zvládl rychlé pasáže. "Tak svižně se nejezdí ani ve Finsku, které je považováno za nejrychlejší soutěž v mistrovství světa. Chtělo to hodně odvahy, hlavně na horizontech," přiznal.

Lepší než český závodník byli jen tři Seveřané - Švédové Andersson se Sandellem a Estonec Aava. Čtvrté místo ze specifické soutěže, v níž mají domácí borci obrovskou převahu, dává Valouškovi velkou naději na úspěšný výsledek v celém šampionátu.

"Víc naznačí až Korsická rallye, kde jsem závodil už loni," nechce zbytečně spekulovat. Na turisty oblíbený středomořský ostrov se vydá začátkem dubna.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž