Estonec Ott Tänak na trati Švédské rallye.

Estonec Ott Tänak na trati Švédské rallye. | foto: Reuters

Švédská rallye bude zasněženou šancí pro neúspěšné z Monte Carla

  • 0
Po dvou letech se mistrovství světa v automobilových soutěžích vrací do Švédska. A v pohádkově zasněženém okolí města Umea, zhruba 400 kilometrů od polárního kruhu, se dá čekat jediný opravdu zimní závod v kalendáři šampionátu. Posádky se chystají na teploty až minus 20 stupňů Celsia.

Švédská rallye bude zároveň druhým podnikem seriálu, v němž se představí speciály s hybridním pohonem s označením Rally1. „Během testu na sněhu a ledu jsme tak mohli vyzkoušet spoustu různých věcí. Celkově se ale cítím pohodlně, i když je někdy těžké přesně říct, jak rychlý jste, protože věci jako trakce se liší v závislosti na podmínkách,“ popisoval Brit Elfyn Evans, který rallye ovládl v roce 2020.

Pořadí MS

Po 1 z 13 závodů: 1. Loeb (Fr./Ford Puma) 27, 2. Ogier (Fr./Toyota Yaris) 19, 3. Rovanperä (Fin./Toyota Yaris) 17, 4. Breen (Ir./Ford Puma) 15, 5. Neuville (Belg./Hyundai i20) 11, 6. Greensmith (Brit./Ford Puma) 10, ...10. Cais (ČR/Ford Fiesta) 2.

Pořadí týmů: 1. M-Sport Ford 42, 2. Toyota 39, 3. Hyundai 13, 4. Toyota NG 8.

Třiatřicetiletý Evans obsadil v konečném hodnocení loňského MS druhé místo, vstup do nové sezony se mu ale nevydařil. V Monte Carlu obsadil až 21. místo a získal pouze čtyři body za umístění v závěrečné supererzetě.

„Nezačali jsme rok tak, jak jsme chtěli. Jedinou malou výhodou je teď naše trochu výhodnější startovní pozice ve Švédsku. Pokusíme se ji využít co nejvíce,“ řekl tovární jezdec Toyoty.

Severská rallye bude specifická i proto, že na startu bude chybět dvojice nejrychlejších pilotů z Monte Carla. Francouzi Sébastien Loeb i Sébastien Ogier totiž letos plánují v MS startovat jen příležitostně, jako nejvýše postavený muž v seriálu tak na trať vyrazí Fin Kalle Rovanperä. „První den budeme čistit trať, ale jsme připraveni udělat vše proto, abychom na konci týdne získali co nejvíce bodů. Věřím, že nás čeká dobrá rallye,“ zadoufal Rovanperä.

Dva vítěze z minulých let má ve svém týmu i Hyundai. Estonec Ott Tänak a Thierry Neuville z Belgie se budou snažit napravit neúspěch z Monte Carla, kde byl nejlepší až šestý Neuville.

„Po těžkém prvním závodě se chceme vrátit do boje,“ vyhlásil Tänak, jenž Švédskou rallye ovládl v roce 2019 a v následující sezoně byl druhý. „Chceme vše přeměnit v pozitivní impulz, který nás posune dopředu. Cílem je najít dobrý rytmus,“ podotkl estonský pilot.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž