Kalle Rovanperä končí svou účast ve Švédské rallye a odkládá přílbu.

Kalle Rovanperä končí svou účast ve Švédské rallye a odkládá přílbu. | foto: Profimedia.cz

Švédská rallye přišla o favority Rovanperäho a Tänaka, první etapa pro Lappiho

  • 0
Mistr světa Kalle Rovanperä odstoupil z první etapy Švédské rallye a při návratu do mistrovství světa nemůže počítat s dobrým výsledkem. Druhý soutěžní den skončil předčasně také pro obhájce prvenství Otta Tänaka, který havaroval. Vede Fin Esapekka Lappi.

Rovanperä po zisku druhého titulu letos v barvách Toyoty startuje jen ve vybraných závodech a v letošní premiéře vyhrál finský pilot páteční úvodní test a i první dnešní rychlostní zkoušku. V průběhu celkově čtvrtého měřeného testu ale vítěz Švédské rallye z roku 2022 a aktuální lídr závodu odstoupil kvůli poškozenému vozu po nehodě.

Konkurent z týmu Hyundai Tänak, který soutěž na sněhu a ledu na severu Evropy ovládl také v roce 2019, havaroval rovněž ve čtvrté zkoušce a po čelním nárazu do sněhové bariéry opustil průběžné třetí místo.

Při pomalém přesunu do cíle s ním měl málem kolizi Francouz Adrien Fourmaux. „Bylo to těsné, v rychlé zatáčce, jel jsem skoro 180 kilometrů v hodině,“ popsal pilot Fordu na webu šampionátu.

Lappi s hyundaiem se do čela pořadí propracoval v dnešní předposlední zkoušce a v čele vystřídal Takamota Kacutu. Před víkendovým programem před Japoncem vede o 3,2 sekundy. Na třetí místo se posunul domácí Oliver Solberg s vozem Škoda Fabia, jehož manko je už 1:20,7 minuty.

Švédská rallye - po 1. etapě

Podnik MS v automobilových soutěžích

1. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) 58:18,8, 2. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -3,2, 3. Solberg, Edmondson (Švéd., Brit./Škoda Fabia RS) -1:20,7, 4. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -1:26,3, 5. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:50,0, 6. Linnamäe, Morgan (Est., Brit./Toyota Yaris) -1:50,1, ...44. Kohn, Woodburn (ČR, Brit./Ford Fiesta) -16:59,1, 54. Černý, Krajča (ČR/Ford Fiesta) -56:04,4.

,

Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon