Snad už jsem v pořádku, doufá Masařík

Litomyšl - První závod sezony a hned vítězství. „Jenže to byl jen takový guláš, vyloženě tréninková záležitost,“ mávl rukou motokrosař Petr Masařík. Radost z úspěšných výsledků si chce prožít až později. „Nejdůležitější soutěže jsou před námi.“ Přesto i první závod měl svou důležitost. Litomyšlský jezdec si mohl otestovat, zda už je fit. „Vypadá to, že je vše v pořádku,“ řekl Masařík.

„Snad jsem se dal dohromady.“ V loňské sezoně ho trápily zdravotní potíže. „Nechci však o tom moc mluvit,“ odmítl motokrosař.

„Mělo to ale vliv na fyzičku.“ Už ke konci sezony kombinoval závodění s léčbou. Naplno se na ni vrhnul v zimě, což mu narušilo přípravu. „Fyzičku jsem začal nabírat o něco později. Myslím ale, že jsem to zvládl,“ podotkl.

Na rozdíl od většiny špičkových českých jezdců v zimě nevyrazil trénovat do tepla v Itálii nebo ve Španělsku.

Připravoval se jen doma. „Z finančních důvodů jsem zvolil tuto variantu,“ řekl Masařík. „Možná to bude handicap. Snažím se ale vše dohnat.“ Víkendový závod v Merklíně u Plzně naznačil, že se mu to daří. Vyhrál a porazil třeba Čadka či Blábolila. „Stačil jsem klukům, kteří trénovali víc. To je slibné,“ projevil aspoň špetku radosti.

S nadějí v očích tak může hledět k mezinárodnímu mistrovství republiky, jež startuje 11. dubna v Pacově. Tento seriál bude jeho domácí prioritou. Vloni v něm skončil třetí, ale v předchozích dvou letech ho vyhrál. Rád by se po roční pauze na tuzemský trůn znovu vrátil. „Nebude to nic jednoduchého,“ tuší. „Ale zkusím se o titul znovu poprat.“

Opět bude jezdit za Orion Litomyšl. Ovšem tentokrát bude název týmu znít Hypoz - Orion Racing. „Dva týmy se sloučily, abych měl vytvořeny lepší podmínky,“ vysvětlil Masařík, který před příchodem do Orionu závodil právě za Hypoz.

„Tímto způsobem se může dát dohromady víc peněz. Podmínky tak mám o malinko lepší než vloni.“ Litomyšlský motokrosař však netouží jen po úspěchu v domácím šampionátu. Letos ho pojede i mistrovství světa MX3, což je bývalá třída do 650 ccm.

Začíná 18. dubna v italském Asti. „Zatím ale přesně nevím, co mě čeká,“ přiznal Masařík. Závody MX3 se pojedou nově v rámci evropského šampionátu. Zatím však je otazníkem, jaká konkurence se sejde na startu. „Špička určitě dá přednost MX1 a MX2, které zůstaly v mistrovství světa,“ přemítal.

Tuší však, že do MX3 přejdou kvalitní jezdci z mistrovství Evropy. „To se letos pojede hodně ve východní Evropě, což závodníky ze západu neláká. Proto se asi v MX3 sejde silná konkurence,“ řekl Masařík.

Zatím počítá s tím, že pojede závody, které budou finančně nejméně náročné. „Pokud ale budu mít formu a bude se mi dařit, rád bych seriál objel celý. Mým snem je umístění do patnáctého místa,“ prohlásil Masařík. „Až teprve první závody ale ukážou, jak na tom jsem. Podle toho se rozhodnu.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž