Smrž se cítil skvěle. Potom upadl

Brno - Z okruhu v Mugellu se motocyklový tým Cardion AB včera rovnou přesunul do Brna. Chystal se na další testy. Ve Velké ceně Itálie při mistrovství světa oba jezdci týmu v závodě upadli. Oba v pátém kole. Karel Abrahám i Jakub Smrž, který byl až do pádu ve velké pohodě.

"Celý víkend jsem se pohyboval ve špičce a vyhrál jsem s dost velkým náskokem první kvalifikaci," pochvaloval si Smrž. I ve druhé kvalifikaci se mu dařilo.

"Dvakrát jsem měl při dobře rozjetém kole smůlu s jedním jezdcem," popsal. "Poprvé mě jako pomalejší zbrzdil na trati a podruhé upadl, takže byla žlutá vlajka a nesměli jsme předjíždět."

Pokud by mohl alespoň jeden z okruhů zajet naplno, odhadl, že na startu závodu mohl být nejhůř třetí. V úvodu souboje třídy do 250 ccm brzy získal zpátky osmou pozici, na které byl po měřených trénincích.

Jel ve skupině osmi závodníků, která mezi sebou rozhodovala o výsledku. Pád si vyčítá. "Byl jsem dlouhý do zatáčky," popisoval, jak nedobrzdil svou rozjetou aprilii. V zatáčce jel rovně a z ideální stopy se odklonil. "Když jsem pak přidal, na špíně mi podklouzlo zadní kolo."

Upadl. A dost zle. Motocykl ho při pověstném highsideru, kdy zadní pneumatika nejdříve podklouzne, ale pak se na vozovce chytí, vyhodil vysoko do vzduchu. Dopadl do sedu. "Mám modřiny," potvrdil.

Měl šanci bojovat se špičkou i v závěru. Při čtyřech odjetých okruzích si ověřil, že může dopředu. Předjel Španěla Debona i Itala Locatelliho.

"Oba mě pak na rovince předjeli zpátky, ale to byl začátek závodu a nebylo třeba někam spěchat," hodnotil Jakub Smrž. "Chtěl jsem se hlavně ve skupině udržet a v závěru bojovat o výsledek."

Další závod mistrovství světa silničních motocyklů bude za týden na okruhu v Barceloně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž