Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ruský tým poprvé zvítězil v závodě vozů GT

  16:10
Bahrajn - První vítězství ruského týmu ve světovém šampionátu vozů GT přinesl poslední díl seriálu v Bahrajnu. Závod, který se nesl především ve znamení závěrečného boje o titul šampióna, totiž vyhrála posádka Bouchut, Garcia s vozem Aston Martin DBR9 týmu Russian Age Racing. Čeští jezdi nebodovali. Držitel titulu prestižní třídy GT 1 ale znám není. Rozhodne o něm FIA u zeleného stolu.
Bouchut

Bouchut - Christophe Bouchut se chystá s vozem Aston Martin DBR 9 na start závodu MS vozů GT. | foto: Petr Gabriel

Posádka Bouchet, Garia si tak vynahradila ztracené vítězství z předchozího závodu v Dubaji.

"Báječný den. Měli jsme smůlu v Dubaji, kde jsme byli ve vedení závodu ještě osm kol před koncem, ale pak nás potkaly technické problémy. Ale dnes bych moc rád blahopřál celému týmu, všem mechanikům, kteří odvedli dobrou práci, a také Antoniu Garciovi," uvedl Christophe Bouchut. "Neměl to snadné, jel s tímto vozem poprvé. Ale jel velice dobře a hlavně velmi rychle, skutečný hrdina. Vůz byl báječný, opravdu silný a zcela bez problémů."

Závod dokončil také český jezdec Adam Lacko na voze Saleen týmu Konrad Motosport, bohužel však až na nebodovaném místě. Další český zástupce Jan Vonka kvůli poruše svého vozu Porsche do cíle nedojel.
 
Pověst nejrychlejšího vozu v současném startovním poli potvrdil vůz Aston Martin DBR9 již v tréninku a na startu závodu tak potřetí obsadil nejlepší výchozí pozici. Christophe Bouchut nezaváhal ani po startu a bez problémů se ujal vedení závodu. Společně s novým spolujezdcem, kterým se stal Antonio Garcia, pak vytvořili hvězdnou dvojici a nikomu ze svých soupeřů nedovolili, aby je ani na chvíli ohrozil.

Vedoucí pozici, s výjimkou plánovaných zastávek v boxech, drželi po celé tři hodiny. Otázkou zůstávala pouze spolehlivost jejich vozu. Ale protože Aston Martin tentokrát tempo závodů vydržel bez nejmenších komplikací, nebylo o vítězi pochyb. Zato za jejich zády se odehrávala velká taktická bitva s nejistým koncem. Byla to bitva o mistrovský titul.

Jako první přišli o šanci na jeho zisk Wendlinger s Bertolinim, když jejich maserati již v devátém kole zastavila porucha převodovky. V tu chvíli se počet uchazečů o celkové prvenství zúžil na tři. Schneider s Bartelsem na dalším maserati se drželi na čtvrtém místě a Gardel s Ferrari 550 Maranello hned za nimi na páté pozici.

V 17. kole se Gardelův spolujezdec Pedro Lamy dostal před Schneidera a pozici si dále udržoval. Oba vozy, které se staly centrem pozornosti, však stále zajížděly shodné časy a pohybovaly se vzájemně v dohledu. Na čele se stále držela posádka Bouchut, Garcia sledovaná dvojicí Peter, Davies na Maserati týmu JMB Racing. 

Gardel se V 58. kole díky zastávkám v boxech dostal na chvíli dokonce do vedení, ale již o chvíli později musel i on, zřejmě pro nedostatek paliva, zamířit do boxů. Zdržel se zde však o chvíli déle než jeho soupeři, a tak střídající Lamy musel znovu dohánět ztrátu na Scheidera. Ten se držel na čtvrté pozici o dvě místa před Lamym, což mu v této chvíli zaručovalo mistrovský titul.

Lamy sice dostihl před ním jedoucího Kumpena na corvette, ale dlouho se mu nedařilo jej předjet. Až teprve v 68. kole jej předstihl a hned vyrazil ke stíhací jízdě za Schneiderem. Než však mohlo dojít k přímému souboji, zabočilo černozelené maseratti do boxů doplnit palivo. Naproti tomu ferrari zůstávalo dál na trati, a protože do konce závodu zbývalo již asi jen 15 minut, vkrádala se všem na mysl jediná otázka: vydrží do konce bez jeho dotankování?

Bylo jasné, že tato okolnost rozhodne o titulu. Lamy byl čtvrtý a Scheider šestý. V případě že by Ferrari muselo do boxů, Scheider by se dostal před něj, a to by mu zaručovalo zisk titulu. Tři kola před koncem napětí gradovalo. Lamy na trati výrazně zpomalil. Že by mu již docházelo palivo? Avšak v dalším kole zastavuje na trati doposud třetí Maserati posádky Babini, Biagi a Lamy se tak i přes zpomalení posunul na třetí místo.

Bylo evidentní, že se snaží šetřit palivo. V poslední okruhu se tak přes něj ještě přehnal Kumpen na corvette a Lamy projíždí cílem jako čtvrtý, o jednu pozici před svým hlavním soupeřem. A tento výsledek je tím nejdůležitějším, protože zaručuje jeho spolujezdci  Gabriele Gardelovi zisk mistrovského titulu, byť s rozdílem jediného bodu.

Jejich radost však bohužel neměla dlouhého trvání. O několik minut později totiž pořadatelé oznámili jejich diskvalifikaci. Důvod? Nedodržení minimálního limitu paliva v nádrži. Tým se proti tomuto rozhodnutí ihned odvolal, a tak o novém držiteli mistrovského titulu v kategorii GT-1 se bude rozhodovat za zeleným stolem.

V kategorii GT-2 si titul již před časem zajistila posádka týmu Truplem Racing Marc Lieb a Mike Rockenfeller. Potěšitelné je však také celkové osmé místo českého jezdce Jana Vonky v konečném hodnocení.

Neoficiální výsledky závodu:
1. Bouchut, Garcia (Aston Martin DBR9) 3:01:36.661, 2. Peter, Davies (Maserati MC12 GT1), 3. Longin, Kumpen, Hezemans (Corvette C5R), 4. Lamy, Gardel  (Ferrari 550 Maranello), 5. Bartels, Scheider (Maserati MC12 GT1), 5. Cioci, Montermini (Ferrari 575 Maranello GTC), 6. Lechner, Ruberti (Saleen S7 R), ...11. Lacko, Konrad (Saleen S7 R).

Neoficiální konečné pořadí jezdců GT1:
1. Gabriele Gardel 75 bodů,  2. Timo Schneider 74, 3. Michael Bartels 74, 4. Karl Wendlinger 71, 5. Andrea Bertolini 71, 6. Thomas Biagi 63, 7. Fabio Babini 63, 8. Pedro Lamy 60, 9. Anthony Kumpen 52, 10. Bert Longin 52, 11. Mike Hezemans 52.

Konečné pořadí jezdců GT2:
1. Marc Lieb  102 body, 2. Mike Rockenfeller 102, 3. Emmanuel Collard 78, 4. Tim Sugden 78, 5. Luigi Moccia 55, 6. Gerold Ried 45, 7. Christian Ried 44, 8. Jan Vonka (ČR) 27.5, ...13. Miro Konopka (Slov.) 19,5, 27. Petr Valek (ČR) 8, 39. Josef Venc (ČR) 5.

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Dostál mi málem přivodil infarkt, řekl Pastrňák. Spojil by Česko a Slovensko

30. května 2024  14:20

Ještě teď možná slaví. Rozhodl finále hokejového mistrovství světa, vedl také zlaté oslavy...

Pád cyklistického Supermana. Sám se zničil léky na neplodnost

1. června 2024  8:26

Říkali mu Superman. Ocenili tak jeho čin z roku 2013. Tehdy doma v Kolumbii trénoval na kole, když...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Reakce na tragédii. Hokejisté musí nosit chránič krku, změna se týká i extraligy

5. června 2024  14:02

Nejde o žádnou neočekávanou úpravu. Kvůli tragédii v britském hokeji, kdy hokejistovi Adamu...

Bývalý útočník hokejové Sparty spáchal sebevraždu. Rodině psali i Češi

5. června 2024  10:51

Norský hokejový útočník Alexander Reichenberg v pouhých 31 letech spáchal sebevraždu. „Sám si...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Fotbalový svaz schválil nový stadion na Strahově, Sparta nabídla 1,8 miliardy

30. května 2024  11:41,  aktualizováno  18:24

Sparta může na Strahově postavit novou arénu s kapacitou 35 tisíc míst. Valná hromada Fotbalové...

Gibraltar uhrál remízu s Walesem, Nizozemsko deklasovalo Kanadu

6. června 2024  23:03

Fotbalisté Gibraltaru v přípravném utkání překvapivě remizovali bez gólů s Walesem. Až 203. tým...

České judo bude mít na OH trojnásobné zastoupení: Krpálka, Klammerta a Zachovou

6. června 2024  22:48

České judo bude mít na olympijských hrách v Paříži trojnásobné zastoupení. Startovat budou...

Doufám, že teprve stoupáme, řekl Schweiner po porážce s Italy

6. června 2024  20:12

Jedna výhra, jedna prohra. Takovou bilanci mají beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner...

Pátá etapa na Dauphiné byla po hromadném pádu třiceti cyklistů neutralizována

6. června 2024  16:11,  aktualizováno 

Pátá etapa závodu Critérium du Dauphiné byla kvůli hromadnému pádu zhruba třiceti cyklistů asi 21...

Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin
Imunita v 1 kapsli: Soutěžíme o roční balení přípravku ImuBerin

Chcete podpořit svou imunitu? Zapojte se do soutěže a vyhrajte roční balení komplexního doplňku stravy ImuBerin. Přípravek obsahuje superkombinaci...

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...