Reprezentace nemá peníze na Šestidenní

  • 4
Praha - České reprezentační týmy budou letos poprvé od roku 1951 chybět na startu tradiční Šestidenní. Mezinárodní endurové závody se budou v listopadu konat na Novém Zélandu a chybět budě český Trophy i juniorský tým. Důvod? Chybějící peníze, zhruba tři miliony korun jsou momentálně nad možnosti českých soutěžáků.

"Nepodařilo se nám sehnat peníze, abychom mohli vše zaplatit. Jedná se o extrémně drahý výlet," řekl předseda svazu endura Autoklubu České republiky (AČR) Jaroslav Kuklík.

Minimální náklady na start dvou reprezentačních týmů v okolí jezera Taupo by se podle jeho slov vyšplhaly na 2,9 milionu korun.

"To je ale minimální rozpočet. Spíše by to vyšlo na tři a půl až čtyři miliony," přiznal Kuklík.

Enduristům podle jeho slov chyběly dvě třetiny této sumy. Podle informací ČTK měli k dispozici jen 500 tisíc korun jako dotaci od ministerstva školství a tělovýchovy a přislíben milion korun od AČR.

Jednou z hlavních příčin problémů je právě snížená dotace od ministerstva, neboť enduro vypadlo z pořadí šedesáti výrazněji preferovaných sportů.

"Problém je v tom, že jsme něco podobného nepředpokládali," uvedl Kuklík, který neúčast na 81. ročníku Šestidenní považuje za tragédii.

České týmy totiž od roku 1951 patřily k pravidelným účastníkům akce a v hlavní kategorii dokonce patnáctkrát vyhrály.

Navíc se nedá vyloučit, že se letošní situace bude opakovat i za rok. Po Novém Zélandu se populární akce endurových týmů uskuteční v Chile.

"Musíme se na to připravit. Situace ale bude obdobná," předpokládal předseda svazu endura.

Problémem navíc je i samotné sestavení reprezentačních týmů. Mistrovství světa se v letošní sezoně účastní pouze Víťa Kuklík a tým KBS ÚAMK Unhošť, ve kterém až na Michala Rudolfa startují mladíci.

Přesto ale Česko bude mít v listopadu na Novém Zélandu zastoupení, i když pouze v klubovém zápolení. Hned pět tříčlenných týmů hodlá do závodu nasadit Motoklub Jiřetín, v jehož elitní sestavě by se měl objevit bývalý mistr světa Roman Michalík, evropský šampion z roku 2004 a úspěšný motokrosař Jan Zaremba a Víťa Kuklík. Chybět nebude ani Unhošť.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž