Rene Hofer během závodu v italské Pietramuratě

Rene Hofer během závodu v italské Pietramuratě | foto: Red Bull Content Pool, Profimedia.cz

Tragický konec pod lavinou. Zesnulou motokrosovou naději oplakávají i v Česku

  • 9
V sobotu se devatenáctiletý Rakušan Rene Hofer vypravil s deseti přáteli na skialpech na horu Lackenspitze. Tři z nich, včetně motokrosaře s předpovídanou zářnou budoucností, připravila o život lavina. Na talentovaného mladíka vzpomínají konkurenti, tým KTM, sport jako takový, Rakousko, ale i Česko, ke kterému měl úzkou vazbu.

Letos se mu to konečně podařilo. 

V prestižní třídě MX2 na konci října ovládl Velkou cenu v italské Pietramuratě, vyhrál v konkurenci elity.

Sportovní svět se s ním teď ale loučí.

Z jedenácti členů skialpinistické výpravy skončilo podle místní policie pod 200 metrů širokou lavinou pět lidí.

Dva se z ní dokázali dostat vlastními silami, protože byli zasypáni jen částečně.

Další tři už takové štěstí neměli.

Lavina na rakouské hoře Lackenspitze zabila tři lidi, všem bylo pod 30 let

Těla dvou z nich se záchranářům podařilo najít pomocí pátracích přístrojů; jeden byl už mrtvý a druhý později zemřel v nemocnici. Třetí z mladíků u sebe neměl signalizační zařízení pro usnadnění hledání, jeho tělo bylo objeveno o hodinu později. Tragédie si vzala tři životy.

Mezi nimi byl i juniorský šampion ve třídě 85cc z roku 2016 Hofer.

„Celá rodina KTM je hluboce zarmoucena hroznou zprávou, že tovární jezdec MX2 René Hofer spolu se svými dvěma kamarády zemřel po nehodě na lyžích v Rakousku,“ píše ve svém vyjádření tým KTM.

„Budeme na Reneho vzpomínat nejen pro jeho talent na trati, ale také pro jeho přátelskou povahu a všudypřítomný úsměv,“ píše tým.

Soustrast vyjádřil také pořadatel mistrovství světa v motokrosu (MXGP).„Hofer byl bezpochyby jedním z nejšťastnějších chlapíků, vždy ho bylo vidět s největším úsměvem na tváři,“ uvádí v prohlášení.

Začátky sahají do Česka

„Poprvé usedl na motorku jako tříletý, závodil od svých čtyř a v sedmi dokázal nastartovat jedinečnou vítěznou sérii. Mezi lety 2009 a 2016 Hofer získal v každé sezoně minimálně jeden titul,“ popisuje závodníka na svém webu společnost Red Bull.

Na velké úspěchy dosáhl Rakušan i v barvách českého klubu Motosport Chýnov. 

„Bydlel zhruba 25 km od hraničního přechodu Dolní Dvořiště, do Čech to měl blízko a využil kvalitní jezdeckou konkurenci v českém juniorském šampionátu. Prošel si třídami od 50ccm, přes 65ccm, 85ccm až po 125ccm a v barvách jihočeského týmu Motosport Chýnov vybojoval hned dva tituly mezinárodního mistra ČR v motokrosu a několik titulů vicemistra ČR,“ napsal při vzpomínce na svého kamaráda šéf chýnovského klubu Evžen Zadražil.

Letos se Hoferovi podařilo vyhrát při Velké ceně v Itálii ve třídě MX2.

Hofer po svém vítězství v Itálii:

„Takový úspěch se naposledy z rakouských motokrosařů podařil před více jak 30 lety legendárnímu Heinzu Kinigadnerovi,“ psal Zadražil. „Vše nasvědčovalo tomu, že příští sezonu bude Rene jedním z hlavních kandidátů na titul mistra světa právě ve třídě MX2,“ uzavřel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž