Radost z titulu kalí smrt přítele

Kroměříž - Skvělým finišem v posledních dvou závodech si Michal Sum zajistil titul mistrovství republiky v rallye historických vozidel. V Podkopné Lhotě vyhrál, v Sosnové dojel druhý. Z celkového prvenství, jímž navázal na zlato z roku 1998, se ale moc neradoval. Na startu posledního závodu chyběl jeho dlouholetý soupeř Jan Trajbold starší, kterého postihla mozková příhoda, jíž později v nemocnici podlehl.


"Byl jsem přesvědčen, že v celkovém pořadí skončím před ním. Ale počítal jsem s ním, že si to rozdáme na trati," smutní Michal Sum, který je v soutěžním světě znám svou veselou povahou. "Přišel jsem o kamaráda, i když na trati jsme si nikdy nic nedarovali."

Sum získal titul i přesto, že dva závody nedokončil. V Trebíči se mu roztrhl ve velké rychlosti kardan, ve Vyškově jej vyřadila převodovka. Ve zbylých pěti závodech dojel dvakrát první, jednou druhý a jednou čtvrtý.

"Potvrzuje se, že veteránské mistrovství se vyrovnává. Jsou v něm slušná auta, o vítězství bojuje osm devět chlapů," zhodnotil jezdec sezonu. O dramatičnosti svědčí také počet vítězů. O zlaté vavříny se na jednotlivých podnicích podělili čtyři závodníci. "Vyhráli jsme s odřenýma ušima. Stačil ještě jeden nezdar a všechno bylo jinak."

Nový šampion se v sezoně musel vyrovnávat s tím, že v BMW 2002 TI vedle něj pokaždé seděl někdo jiný. Čtyři závody ho navigoval tradiční spolujezdec Pavel Klár, dvakrát mu předčítal informace o trati Martin Růžička a jednou Pavel Skácel.

"Bylo to jak z Poláčkovy knihy. Byli jsme tam já, Eda Kemlink, Zilvar z chudobince," komentoval svým typickým humorem časté výměny spolujezdců. "Střídali se kvůli pracovnímu vytížení Pavla Klára," seriózně dodal na vysvětlenou. Kroměřížskému jezdci se vloni splnil sen, když konečně startoval s novým autem na Barum rallye. Letos si to měl zopakovat, plány nakonec nevyšly.

"Finační krytí bylo zajištěné na poslední chvíli a už se nám nepodařilo sehnat konkurenceschopné auto," vysvětlil jezdec, který nejpopulárnější českou rallye asi už nepojede. "Pomáhám s její organizací, příští rok by se mělo jet na Kroměřížsku."
Sum vybojoval titul, přestože už chtěl dát automobilovým soutěžím vale. Nakonec vydržel a zřejmě hned tak neskončí. Jeho osmnáctiletý syn Michal začne příští rok závodit, takže mu chce radit, aby pokračoval v rodinné tradici.

"Jezdím, abych udržel kontakt se sponzory, aby mohl kluk v klidu pokračovat," objasnil. "Pojede v současném voze, veterán zůstane pro mě. Já už do současného auta ani nepasuju."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž