Lewis Hamilton

Lewis Hamilton | foto: AP

Když ne Vettel, tak kdo ovládne formuli 1? Přece Lewis Hamilton

  • 11
Bernie Ecclestone se obvykle nemýlí, tentokrát však i tenhle 83letý šéf formule 1 uznal chybu. Letošní titul prý nezíská Nico Rosberg, jak před pár dny prorokoval, ale Lewis Hamilton. "Vyhraje první závod a také se stane mistrem světa," řekl pro německý Sport Bild. A důvod, pane Ecclestone? "Protože má nejlepší auto a mistrem světa už byl."

Hamilton, či Rosberg? Přijde-li řeč na titul, jsou právě tato dvě jména čtyři dny před startem sezony těmi nejskloňovanějšími. I sázková kancelář Bwin svými kurzy tvrdí, že jeden z nich nejpravděpodobněji vyhraje úvodní závod v Austrálii, Hamilton je pro ně dokonce favorit č. 1 na titul a Rosberg číslem 3. Bookmakeři téměř nepochybují, že Mercedes, za který oba jezdí, vyhraje Pohár konstruktérů, kterému v uplynulých čtyřech letech kraloval Red Bull.

Nadělí Mercedes všem dvě kola?

Tip na zájezd

Chcete zažít atmosféru závodů formule 1 naživo? Nabídku zájezdů najdete na dovolena.idnes.cz.

Mercedes totiž konkurenci zničil během předsezonních testů, jeho motory fungovaly spolehlivě a týmy, které používají tyto agregáty (Mercedes, McLaren, Force India a Williams), najezdily dostatečný počet kilometrů, což je pro pochopení a nastavení vozu klíčová věc.

Dokonce i Christan Horner, šéf stáje, která si v posledních čtyřech letech podmanila formuli 1, nyní pro Daily Mail přiznává: "V případě Mercedesu vidíme ještě větší dominanci, než jsme měli my v minulém roce. Nepřekvapilo by mě, kdyby jejich vozy nadělily v Melbourne všem ostatním dvě kola."

A i on dvojici Hamilton a Rosberg favorizuje na titul, což je od něj do jisté míry diplomatický krok. "Zpočátku ale závodění bude skutečně jen o nich dvou. Konkurovat jim budou jen jiné týmy s motory Mercedes, takže nebudou moct zvolnit."

"Začněte zase sledovat F1"

Hamilton po slovech chvály, která slýchá od konce ledna, kdy se poprvé při testech letošní síla Mercedesu ukázala, "narostl", a tak si tento týden mohl pro BBC dovolit následující věty: "Často cestuji a na letištích v různých zemích mi otevřeně řekli, že sledovali formuli, ale teď už ne. A já bych jim chtěl vzkázat: Zase začněte. Tenhle ročník bude úchvatný, je v něm tolik změn, že to bude opravdu stát za to."

A proč F1 ubyli diváci? "Jeden tým ji čtyři roky ničil, což pro náš sport nebylo dobré. Teď může formuli 1 "ničit" on. Už je to sedm let, co do tohoto světa vstoupil jako vynikající nováček, jenž o jediný bod prohrál bitvu o titul. O rok později už ho měl, jenže pak ustoupil do stínu. Propírali se jeho časté rozchody a návraty ke zpěvačce Nicole Scherzinger – teď aktuálně jsou spolu – i odchod z McLarenu, za nímž údajně byly jen a jen peníze.

Teď je tu ale "nový Lewis". Zimu prožil v americkém Coloradu, dřel na sobě a už tak vyrýsovaný sportovec zhubl čtyři kila. Do sezony pak vstoupí jako hlavní favorit. Byť sám varuje: "Red Bull má navzdory problémům pořád silné auto." Zatím to tak nevypadá, jenže tenhle tým nemůžete nikdy odepsat.

Snad i proto je u sázkové kanceláře Bwin kandidátem na titul č. 2 Sebastian Vettel.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž