Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kazachstánský exministr utloukl k smrti manželku. Dostal 24 let

  18:12
Kazachstánský soud poslal na 24 let do vězení bývalého ministra hospodářství Kuandyka Bišimbajeva za vraždu manželky. Ostře sledovaný soudní proces někteří považují za lakmusový papírek slibu prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva vybudovat spravedlivější a rovnoprávnější společnost, napsala v pondělí agentura Reuters. Verdikt zatím nenabyl právní moci.
Bývalý kazachstánský ministr hospodářství, který podle obžaloby umlátil svou...

Bývalý kazachstánský ministr hospodářství, který podle obžaloby umlátil svou manželku k smrti: Kuandyk Bišimbajev. (1. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Exministrova žena, jednatřicetiletá Saltanat Nukenovová, byla nalezena mrtvá loni v listopadu v restauraci, kterou vlastnil příbuzný jejího manžela. Zbitá žena byla v bezvědomí celé hodiny, podle pitevní zprávy zemřela kvůli poranění mozku. Jedna z jejích nosních kůstek byla zlomená a na obličeji, hlavě, pažích a rukou měla četné modřiny.

Úřady následně obvinily nyní čtyřiačtyřicetiletého expolitika z mučení a vraždy spáchané s mimořádnou krutostí, za což mu podle serveru BBC News hrozilo 20 let až doživotí. Bišimbajev u soudu několikrát odmítl, že by se dopustil vraždy, a zpočátku tvrdil, že Nukenovová podlehla zraněním, která si sama způsobila po předchozí hádce v restauraci. Jeho obhájci zprvu žádali, aby byl obviněn z usmrcení z nedbalosti, za což by mu hrozily nejvýše tři roky vězení.

V soudní síni byly nicméně během procesu promítnuty záběry zachycující bývalého ministra, jak mladou ženu opakovaně kope, bije pěstmi a tahá za vlasy.

„Mé počínání se stalo příčinou smrti milovaného člověka,“ připustil exministr v závěrečném vystoupení před soudem, opět však podle BBC tvrdil, že nechtěl ženu zabít. „Jsem vinen, ale nikoliv z úmyslné vraždy,“ zdůraznil. Podle svých slov se dopustil vážné újmy na zdraví s následkem smrti, popřel však, že by se dopustil mučení a vraždy s mimořádnou krutostí.

Podle obžaloby Bišimbajev zakazoval ženě pracovat a ustavičně ji kontroloval, fyzicky a psychicky ji týral. Důvodem vraždy byla žárlivost.

„Nejsem tvá hračka, nejsem tvé dítě, abys mne neustále děsil a pořád opakoval totéž. Nejsem slabomyslná, pokud sis nevšiml. Po každé hádce se dávám 24 hodin dohromady a pak tě mám vítat úsměvem a nedejbože, abych byla unavená,“ psala Nukenovová svému muži v jedné textové zprávě, kterou u soudu přečetla prokurátorka.

Soud shledal expolitika vinným a podle ruské agentury TASS hovořil v jeho případě o nebezpečné recidivě. Bišimbajeva, jenž vedl resort hospodářství od května do prosince 2016, soud už před několika roky odsoudil k deseti letům vězení za úplatkářství, ale po necelých třech letech za mřížemi se dostal na svobodu díky amnestii a podmíněnému propuštění.

Bachytžan Bajžanov, který pomáhal svému příbuznému při pokusu skrýt vraždu, byl odsouzen na čtyři roky, uvedla agentura AP. Před soudem připustil, že nařídil smazat záznam z kamer v restauraci, ale tvrdil, že nevěděl o tom, že byl spáchán těžký zločin.

Exministr umlátil manželku, i proto Kazachstán opět trestá domácí násilí

Mnoho Kazachů považuje Bišimbajeva za typického člena bohaté vládnoucí elity země. Ještě před rozsudkem vyjadřovali obavy, že i v případě odsouzení se nějak dokáže vyhnout odpykání trestu, stejně jako při předchozím odsouzení.

Dvacetimilionový a na ropu bohatý Kazachstán má řadu dalších příkladů, kdy členové elity unikli trestu za různé zločiny, což posiluje nedůvěru veřejnosti v právní systém, poznamenal Reuters.

Domácí násilí je ve středoasijské zemi velkým problémem, podle vládních dat ho zažila od svého partnera každá šestá žena. Podle studie z roku 2018 si domácí násilí každoročně vyžádá životy asi 400 žen, ale o mnoha dalších případech se úřady nedozví. Ale smrt Nukenovové měla veliký ohlas a pod petici požadující tresty za domácí násilí, kterou spustili její příbuzní, se rychle podepsalo na 150 tisíc lidí, poznamenala agentura AP.

Podle BBC také úřady rychleji reagují na oznámení domácího násilí, spáchaného hodnostáři. Policie začala tento měsíc stíhat diplomata Sakana Mamaše, odvolaného z funkce na velvyslanectví ve Spojených arabských emirátech poté, co se manželka obrátila na stát s žádostí o pomoc kvůli týrání trvajícímu deset let.

Tokajev, jenž před pěti lety nahradil dlouholetého vůdce země Nursultana Nazarbajeva, sliboval vybudovat spravedlivější společnost včetně lepšího postavení žen ve společnosti, která zůstává patriarchální. V polovině dubna prezident podepsal zákon, jenž znamená, že ve středoasijské zemi budou napříště na domácí násilí hledět jako na trestný čin, a ne jako na pouhý přestupek.

Kazachstán byl přitom od roku 2017 do podepsání přísnějšího zákona jednou ze zemí, které tresty za domácí násilí zrušily úplně, stejně jako například Rusko.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Izraelské tanky vjely do Rafáhu. Svědci je hlásí od mešity Al-Awda, armáda mlčí

28. května 2024  11:02,  aktualizováno  11:09

Izraelské tanky vjely do centra Rafáhu na jihu Pásma Gazy, informuje Reuters s odkazem na svědky z...

Stehlíková se nemusí omlouvat za výroky o Zemanově zdraví, rozhodl soud

28. května 2024  8:49,  aktualizováno  11:08

Aktualizujeme Soud zamítl žalobu bývalého prezidenta Miloše Zemana na lékařku Džamilu Stehlíkovou kvůli jejím...

Devět mrtvých kvůli ohni. Soudí ředitele domova pro postižené, vinu odmítá

28. května 2024  7:41,  aktualizováno  11:04

Okresní soud v Chomutově začal projednávat případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené...

Pavel do Jordánska přivezl tunu sušeného mléka pro děti v Gaze

28. května 2024

Česko by se mělo připojit k těm, kdo usilují o co nejdřívější zastavení konfliktu v Gaze, je...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Milan Hein odhalil neshody mezi Simonou Postlerovou a její matkou

Smrt herečky Simony Postlerové (†59) byla ranou pro celou její rodinu. Na parte ale chybělo jméno hereččiny matky Jany...

Hoši, nádhera, děkují celebrity za hokejové zlato. Pokáč baví vítěze písničkou

Česká hokejová reprezentace získala po čtrnácti letech zlato na mistrovství světa. Obrovský úspěch nadchl nejen...

Zavřela jsem vagínu a už neotevřu. Když ženy žijí bez sexu a nechybí jim

Premium Stále častěji se můžeme dočíst, že lidstvo se nevěnuje své základní, přirozené potřebě – sexu. Nastupující generace...