Porucha vozu zastavila žokeje Váňu

Toužim, Klatovy - Už podobný zážitek poznal mnohokrát na vlastní kůži, když jej kůň shodil hned na startu dostihu nebo na první překážce. Proto bral žokej Josef Váňa sportovně, že se na Pražském Rallyesprintu při premiéře v automobilové soutěži svezl doslova jen pár metrů. Nevydržela řídící elektronická jednotka motoru. "Co se dá dělat, z dostihů mám podobných zážitků bezpočet. Rozdíl je ale v tom, že si z Prahy nevezu žádné modřiny, o které nebývá při dostizích nouze," komentoval nepodařený závod Váňa. Více o Pražském rallyesprintu ZDE

Váňa ještě po prvních hodinách rallyesprintu hovořil o tom, že nastoupí alespoň exhibičně do posleedních jízd. Speciál VW Golf GTI skupiny A toužimského jezdce Miroslava Fišera z PAMK Klatovy se však nepodařilo opravit ani do poslední rychlostní zkoušky. "Jsem vlastně na zklamání zvyklý, kolikrát jsem si věci představoval v růžových barvách, ale skončilo to úplně jinak," uvádí Josef Váňa.

Pětinásobný vítěz Velké Pardubické se na start těšil a pečlivě se s pilotem Miroslavem Fišer připravoval. Mnohokrát si projeli tratě rychlostních zkoušek na předměstí Prahy a v okolí Strahovských stadionů. Váňa měl rozpis tratě napsaný ještě pečlivěji než mívají opravdoví rallyeoví navigátoři.

"Nepoužíval jsem žádné zkratky, které jsou pro profispolujezdce typické, ale měl jsem všechno rozepsané do posledního slova. Tedy žádné cizí výrazy nebo šipky či jiné značky. Pěkně celými slovy jsem měl napsanou každou zatáčku nebo jiné nebezpečné místo. To abych něco nespletl. Ještě večer před soutěží jsem si celou trať projel a znal jsem rozpis snad zpaměti. Bohužel, dojeli jsme jen kousek od Staroměstského náměstí," konstatuje Váňa. "Nemyslím si, že by práce navigátora v takto krátkém závodě byla složitá, naučit se kurz Velké úardubické je těžší."

Slova o zklamání ale jednoznačně odmítá. Říká, že se to ve sportu stává. Proto automobilové rallye nezavrhuje. "Nevyšlo to tentokrát, vyjde to jindy. Chci si rallye určitě vyzkoušet. S Mírou Fišerem už jsme se domlouvali, že se do Prahy vydáme znova za rok. Ale možná, že si roli navigátora vyzkouším už dříve při některém amatérském podniku," uvažuje Josef Váňa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž