Plzeňští plošináři mají dva Poláky

Plzeň - Plzeňané se vracejí po téměř deseti letech do nejvyšší tuzemské klubové soutěže v ploché dráze - extraligy. Dvojice zkušených Poláků bude pro klub novinkou. Jde o Kryštofa Stojanovského a Roberta Mikolajczaka, jezdce se zkušenostmi z polské extraligy. Tu znalci řadí mezi nejkvalitnější soutěže na evropském kontinentě.

"Stojanovski loni startoval za extraligové Mšeno a měl vynikající průměr deset bodů na utkání. O starty u nás projevil sám zájem a samozřejmě jsme takového jezdce chtěli," uvedl předseda plochodrážního klubu Plzeň Leopold Klíma.

Základní sestavu doplní junioři Zdeněk Simota a Filip Šitera. Plzeňským fandům je dobře znám především Simota, který v Plzni odstartoval kariéru. "Šitera je ze slavné plošinářské rodiny Vernerů, jeho dědečkem je Miloslav Verner, dlouholetý šéf české ploché dráhy a předtím vynikající jezdec," vysvětlil Klíma.

Sestavu Plzně pro extraligové boje, které začínají za dva týdny v Praze, doplní nestárnoucí Petr Vandírek, Vladimír Višváder, Jan Balihar a další junior Jan Markvart. "Pokud nedojde k nepříjemné události v podobě zranění, tak bychom neměli hrát v extralize poslední housle," mínil šéf klubu.

Ten jednal v zimě s Jiřím Štanclem, s jehož jménem jsou spojené největší úspěchy Plzně - v roce 1994 prvenství v extralize a rok předtím titul českých šampiónu ve dvojicích, kde startoval s Bořivojem Hádkem. "Štancl za nás startovat nebude, nedohodli jsme se na finančních podmínkách jeho působení," konstatoval Klíma.

Déle trvající zimní počasí přibrzdilo plošináře v celých Čechách. Dráha v Plzni na Borech je způsobilá pro závody teprve od pondělí. Jezdce na ní čeká první soustředění o víkendu. "Dráhu jsme srovnávali celé Velikonoce, vypadá náramně. O víkendu u nás budou především mladíci. Polští jezdci přijedou až k prvnímu závodu rovnou do Prahy," řekl Klíma. "Simota bude také chybět, neboť startuje v Itálii."

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž