Zraněný plochodrážník Zdeněk Simota

Zraněný plochodrážník Zdeněk Simota - Plochodrážník Zdeněk Simota je převážen do pardubické nemocnice po vážném zranění páteře. | foto: ČTK

Plochodrážník Simota: Na zranění si nepamatuju

Už od minulé středy je plochodrážní jezdec Zdeněk Simota, který se nedávno těžce zranil na závodech v Maďarsku, po náročné operaci krční páteře doma v jihočeských Babicích. Včera byl jezdec mistrovské Plzně na vyndání stehů v prachatické nemocnici. "Na to, co se dělo při mém zranění na dráze, si nepamatuju," říkal.

Přitom byl celou dobu při vědomí. "Jak jsem se ale majznul do hlavy, na čas jsem ztratil paměť." Nyní se nesmí po operaci měsíc příliš hýbat. Rekonvalescence bude pokračovat i další měsíc v lázních a celkem potrvá rok, než bude fit. Pak by mohl znovu závodit.
A to chce. Věří, že ho přejde i brnění končetin, zvlášť pravé strany. "Brní mě ruka i noha," popsal.

Cítí mravenčení. Rozeznává sice teplou a studenou vodu, jenže celkově nemá dobrý pocit. "Lékaři mi řekli, že tlak na páteř po otoku trval zbytečně dlouho, že by dřívější operace byla účinnější a byl bych na tom líp," svěřil se.

Závodí nejen za Plzeň či v Polsku, ale hlavně v Anglii. Tři roky byl v Readingu, první rok jezdil Premier league, tamní druhou ligu. Další dvě sezony odjezdil v nejvyšší Elite league. Letos začal jezdit v týmu z Peterboroughu. "V Anglii jsou jezdci k sobě ohleduplní, protože vědí, že je to pro ně zdroj obživy." Simota se zranil 1. května v Miškolci v závodě druhé maďarské ligy.

Srážku nezavinil. Startoval jako druhý zleva. Maďar, který jel po jeho levé ruce, se do něj v první zatáčce nedovoleně a bezohledně opřel. Simota pak přepadl přes řidítka a padl přímo na hlavu. Zastavil se až u mantinelu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž