Vaclav Pech a Petr Uhel na  Rallye Hustopeče

Vaclav Pech a Petr Uhel na Rallye Hustopeče | foto: Petr Janeček, MAFRA

Pačejov v podání Pecha: Havárie, odstoupení… a spokojenost

  • 0
Spokojenost. Takový je pocit Václava Pecha po sobotní Rallye Agropa Pačejov zařazené do seriálu jednodenních sprintrallye. Nečekaný pocit. Plzeňský pilot totiž soutěž nedokončil po havárii na šesté rychlostní zkoušce.

Jak tedy může mluvit o spokojenosti? "Naším hlavním cílem bylo otestovat náš přestavěný vůz, což se povedlo. A test dopadl skvěle, což je před blížící se Barumkou důležité," vysvětluje.

Pech se spolujezdcem Petrem Uhlem přestavěli své Mitsubishi Lancer EVO IX do kategorie R4, čímž se auto odlehčilo a je ovladatelnější v zatáčkách. Premiérová soutěž po kompletní přestavbě se ale plzeňské posádce nepovedla.

Na Rallye Bohemia, kterou jeli s narychlo namontovaným novým podvozkem, museli odstoupit hned na začátku druhé rychlostky kvůli prasklé přední poloose.

"Nutně jsme tedy teď potřebovali auto otestovat v ostrém závodě před blížící se Barum rallye, kde nás čeká opravdu nabitá konkurence a kde se chceme úspěšně prát se speciály S2000," líčí Pech.

Na pačejovské rallye nakonec triumfoval Pavel Valoušek se Škodou Fabií WRC. Úřadující český šampion ve dvoudenních soutěžích se díky třetímu triumfu za sebou dostal do čela průběžného pořadí seriálu. Valoušek vyhrál v západních Čechách s pohodlným, více než minutovým náskokem před Janem Sýkorou na mitsubishi.

Třetí skončil dosavadní lídr šampionátu Miroslav Jakeš s autem stejné značky, jenž nyní na nového vedoucího muže ztrácí tři body.
I plzeňská posádka Pech - Uhel si však závod užívala a bojovala s nejlepšími až do testu s číslem 6.

"Ťuknul jsem pak kolem o strom," popisuje Pech okamžik, který měl za následek odstoupení ze závodu. "Autu se naštěstí nic zásadního nestalo, promáčkli jsme blatník a měli ohnutou spojovačku řízení, oprava trvala jen pár minut. Takže žádný problém." Co ale bylo pro plzeňskou posádku hlavní – ověřila si, že mitsubishi je dobře připravené.

"Počasí se měnilo. Na začátku jsme jeli na mokru, pak silnice oschly. Vyzkoušeli jsme si čtyři varianty nastavení, a to bereme jako strašně pozitivní věc."

Zlínská Barum rallye startuje v pátek 26. srpna, do té doby čeká mechaniky Euro Oil týmu ještě práce s vyladěním vozu.

"Víme, že nás na Zlínsku čeká obrovská konkurence a rozhodně se na Moravě nechceme ztratit. Ještě máme v českém šampionátu teoretickou šanci na titul a v každém případě se chceme porvat o některou z medailí," prozrazuje ambice Pech.

V současné době si v celkovém pořadí Mezinárodního mistrovství České republiky v rallye drží čtvrtou příčku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž