Václav Pech

Václav Pech | foto: Ján Honza, MAFRA

Favorizovaný Pech počtvrté ovládl Rallye Šumava Klatovy

  • 0
Favorizovaný Václav Pech obhájil prvenství na Rallye Šumava Klatovy a po třetím závodu sezony si upevnil vedení v českém šampionátu. Šumavskou soutěž vyhrál už počtvrté, tentokrát s převahou minuty a 13 vteřin před Miroslavem Jakeše,. Ten byl druhý za Pechem i v předchozí Rallye Český Krumlov.

Pech s vozem Mini John Cooper vedl od druhé z celkových 13 rychlostních zkoušek, k pátečním třem nejrychlejším časům dnes přidal dalších pět a o jeho triumfu nebylo pochyb. Třetí Roman Odložilík ještě v závěru atakoval Jakešovu pozici a po triumfu v poslední erzetě jej od stříbra dělilo osm sekund.

"Jsme spokojení, jen ta jízda je jiná než na Krumlově. Víc to tu klouže, je tu víc lesklých asfaltů, takže si na to musíme dávat větší pozor. Není to tedy tak hezké svezení jako na Krumlově, ale jinak bylo všechno v pohodě," uvedl Pech již v průběhu rallye pro web autosport.cz.

Díky náskoku si mohl dovolit v závěru i zvolnit a za deště neriskoval. "Závěr byl ale těžký, protože jsme nepočítali s tím, že začne tak pršet a jeli jsme na slikách," vysvětlil Pech. Třetí letošní triumf v MMČR mu udělal radost. "Určitě nepotřebujeme hledat motivaci, protože se na závody prostě těšíme. Jde vždy jen o to, jak vysoké pojedeme tempo. Tady jsme na pár vložkách museli opravdu jet, protože Mirek (Jakeš) nám to rozhodně nedával zadarmo," dodal Pech.

Druhé místo uspokojilo i Jakeše, jenž již před startem prohlásil, že jeho cílem je alespoň na jedné rychlostní zkoušce porazit Pecha. A to se mu podařilo hned v páteční úvodní divácké supererzetě. "Takže jsme měli víceméně splněno," smál se hned poté Jakeš.

Ve druhé etapě se přesto chtěl pokusit zaútočit na Pecha a zabojovat o vítězství, hned ráno ale chyboval, trefil betonový sloupek a ztratit přes 30 sekund. "Všechno se tím vyřešilo samo," uvedl Jakeš.

Nečekaně ale musel druhé místo hájit před dotírajícím Odložilíkem. "O Romanovi jsem vůbec nevěděl, protože jel za námi a my neměli jeho časy. Ale asi opravdu letěl. Ty poslední dvě erzety byly nesjízdné a my jsme jeli tak, abychom to udrželi na cestě. Klobouk dolů před jeho výkonem," dodal Jakeš pro autosport.cz.

Sedmidílný domácí šampionát bude pokračovat 20. a 21. června, kdy se pojede Agrotec rallye Hustopeče.

Rallye Šumava Klatovy

třetí díl mezinárodního mistrovství ČR v automobilových soutěžích

Konečné pořadí: 1. Pech, Uhel (Mini John Cooper Works S2000) 1:32:26,5, 2. Jakeš, J. Novák (Citroën DS3 R5) -1:13,6, 3. Odložilík, Tureček (Ford Fiesta R5) -1:21,5, 4. Hozák, Radina -3:24,9, 5. Trojan, Chlup (všichni Mitsubishi Lancer Evo IX) -5:22,1, 6. Frycz, Spurek (Pol./Subaru Impreza STI) -6:09,5.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž