Velká cena České republiky v motokrosu, třída MX1. | foto: Martin Stolař, MAFRA

V Americe jsem si na vedro zvykl, říká motokrosař Smola

  • 0
Přesto, že je ještě poměrně mladý, jako jediný jezdec reprezentoval František Smola české barvy v kubatuře MX1 při čtrnáctém díle Světového šampionátu v motokrosu v Loktu nad Ohří. Na startovní čáře v elitní kategorii stál spolu s ním například šestinásobný mistr světa Antonio Cairoli z Itálie. Oběma jízdám nakonec kralovali Belgičané.

"Za vyjeté body jsem šťastný," říká po svém startu v západočeském městě třiadvacetiletý závodník Orion Racing Teamu Litomyšl.

V první závodní jízdě jste skončil šestnáctý, ve druhé sedmnáctý. Převažuje spokojenost, nebo zklamání?
Určitě jsem spokojen, jelikož jsem do Lokte odjížděl s tím, abych skončil do dvacátého místa, a tím získal body do celkového hodnocení mistrovství. Nakonec jich bylo devět, což je super. Z českých jezdců se nikomu jinému v historii zatím nepodařilo získat více bodů, takže i z tohoto pohledu se jedná o skvělý výsledek. Trochu ho kazí fakt, že nás tam jelo jen dvaadvacet. Ale na druhou stranu startovali ti nejlepší světoví závodníci. MX jedničky jsou hodně o penězích a lidi na ně nemají. Bylo i vysoké startovné, takže bych chtěl poděkovat týmu, že mi umožnil se závodu zúčastnit. Bez jejich podpory bych jet nemohl.

V Lokti jste nestartoval poprvé. Jak vám tamní trať vyhovuje?
Znám loketskou trať i z jiných závodů a musím říci, že v Čechách patří mezi moje nejoblíbenější. Před tímto závodem tam ale udělali nějaké dílčí změny. Úplně na jiné místo posunuli třeba start, což se mi příliš nelíbí, jelikož v tom původním prostoru byl lepší. Ale i tak patří mezi naše nejlepší i z hlediska zázemí pro týmy.

Znepříjemňovalo vám počínání velké vedro?
Posledních pár týdnů je docela horko, ale v minulosti jsem strávil dva roky v Americe, kde byly vysoké teploty prakticky neustále. Zvykl jsem si, takže mi to žádné problémy nedělalo a vyrovnal jsem se s tím v pohodě.

Na připravenost tratě se počasí nepodepsalo?
Byla sice poněkud rozbitá, což však není nic neobvyklého, jelikož to bývá všude. Její povrch byl ale perfektně nakropený. Navíc v první jízdě nám lehce zapršelo a i tahle pětiminutová přeháňka zamezila prašnosti.

Do závodu ve vaší kategorii jste vyrazil společně s Antoniem Cairolim. Musel to pro vás být zážitek startovat po jeho boku, že?
Už jsem se s ním utkal několikrát. Nebylo to pro mě poprvé. Stát na roštu s tak zkušeným závodníkem je skvělé a jsem za tuto příležitost rád. Tentokrát se mu ale moc nedařilo, protože v obou jízdách upadl.

Nesvazovala vás při tak velké události nervozita?
Ani ne. Jsem zvyklý jezdit s cizími soupeři. Očekával jsem, že se mi pojede spíše lépe s podporou našich fanoušků. Po celém světě jezdíme závody kategorií MX1 a MX3, takže v tom žádný velký rozdíl nebyl.

Na jaké další akce se momentálně připravujete?
Každé další víkendy mám v plánu nějaké závody. Čekají mě poslední tři podniky mistrovství světa v MX3 v Anglii, Čechách a na Slovensku, takže nadcházející období bude nabité. Chtěl bych udělat ještě nějaké pěkné výsledky. S dosavadním průběhem sezony jsem spokojen. Zatím všechno klape tak, jak má, a doufám, že to bude pokračovat i nadále.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž