Petr Svoboda s číslem 53, nizozemský soupeř Walid Khan s číslem 93 k němu...

Petr Svoboda s číslem 53, nizozemský soupeř Walid Khan s číslem 93 k němu natahuje ruku. | foto: Facebook Petra Svobody

Na kriminál? Motocyklovému závodníkovi Svobodovi se soupeř sápal po brzdě

  • 36
Kriminální čin ve stadiu pokusu? Českému motocyklovému závodníkovi Petru Svobodovi se v nedělním závodě mezinárodního německého šampionátu IDM na rakouském Red Bull Ringu podle všeho sápal po brzdě Nizozemec Walid Khan. K neštěstí nebylo daleko.

„Řeší to náš Autoklub České republiky a FIM, tedy Mezinárodní federace motocyklistů. Uvidíme, co z toho bude,“ řekl z incidentu šokovaný Svoboda. „Lepší nemyslet, co by se stalo. Došlo k tomu v půlce závodu v rychlosti tak 160 až 170 kilometrů v hodině.“

Přímo při jízdě si toho český talent nevšiml, až v cíli ze záznamu. A zamrazilo ho. Na sociální sítě pak napsal: „Řidič KTM se mi pokusil položit ruku na brzdy v místě, kde jsme všichni jeli těsně vedle sebe ve skupině. V této situaci nade mnou stál anděl strážný. Něco takového by se rozhodně mělo trestat a nemělo by se na to jen koukat. Nebezpečné situace do závodění nepatří!“

Petr Svoboda během mistrovství světa superbiků v Mostě

Khan v kategorii Supersport 300 bojuje o celkové prvenství v německém mistrovství, průběžně je druhý. Svobodovi patří devátá pozice, ale nejel všechny podniky.

„Kromě tohoto incidentu jsem byl frustrovaný i z toho, že mě v tom závodě sundal, takže jsem ho nedokončil. Nevím, jestli úmyslně. On je labilní, závodí takhle dlouho, byla s ním spousta problémů,“ uvedl rodák z Ostrovačic u Brna, který jezdí na stroji Kawasaki Ninja 400 za tým Füsport.

Nešlo o první podobný zkrat v závodech motocyklů. V září 2018 v Moto2 stejný čin předvedl Ital Romano Fenati ve Velké ceně San Marina, v rychlosti zhruba 230 kilometrů v hodině zmáčkl brzdu Stefanovi Manzimu.

Zločin za bílého dne. Fenati sáhl soupeři na brzdu, ten pak havaroval

Ten sice atak ustál, ale po chvíli havaroval. S Fenatim jeho stáj ihned vypověděla kontrakt. Původně osmiměsíční trest mu FIM zmírnila na měsíců pět. Nyní je v Moto3.

„Všeobecně se ví, že se to v některých sériích děje. A dít bude, když jezdci ví, že jim nehrozí zas tak velký trest. Precedentem ve Fenatiho případě si totiž FIM nadělala do vlastního hnízda. Jezdec, který toto udělá, by se už nikdy neměl objevit v jakémkoli závodě. Tohle se totiž lehce dá kvalifikovat jako pokus o ublížení na zdraví,“ napsaly specializované facebookové stránky Motokecy.

Svoboda a Khan se letos potkali i v mistrovství světa superbiků v Mostě. Český jezdec usiluje o titul v kategorii Supersport 300 a je průběžně třetí se ztrátou čtyř bodů na vedoucího Španěla Pereze Gonzalese.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž