Niels Kristian Iversen z Dánska vyhrál 51. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka.

Niels Kristian Iversen z Dánska vyhrál 51. ročník Memoriálu Luboše Tomíčka. | foto: ČTK

Memoriál Luboše Tomíčka ovládl Dán Iversen, Kvěchovi patří osmá příčka

  • 0
Vítězem plochodrážního Memoriálu Luboše Tomíčka se stal Dán Niels-Kristian Iversen. Ve finálové jízdě si druhé místo vyjel Švéd Linus Sundström, třetí skončil Tero Aarnio z Finska. Nejlepším českým závodníkem byl osmý Jan Kvěch.

Během dvaceti základních jízd bylo k vidění hned několik zajímavých bitev. Tu vůbec největší v průběhu večera spolu svedli v nově zavedené „poslední šanci“, v níž se o dvě vstupenky do finále utkali jezdci na třetím až šestém místě, obhájce loňského prvenství Chris Holder a Aarnio.

Poté, co se za vedoucím Sundströmem několikrát vystřídali v minisouboji ve vedení, mohl se na finále na úkor světového šampiona z roku 2012 těšit v průběhu celého závodu výborně jezdící Aarnio. Poslední v této jízdě byl Slovinec Matic Ivačič.

Ve finálové jízdě, která se jela v porovnání s předchozími ročníky už pouze ve čtyřech a nikoliv v pěti, zvedal diváky ze sedadel pro změnu velmi těsný souboj dvou nejlepších plochodrážníků základního rozpisu Jacka Holdera s Iversenem. V předposledním kole se však dostali do kontaktu, po němž skončil Iversen na zemi a zastavil ho až nafukovací mantinel.

Zatímco zkušený sedmatřicetiletý Dán nastoupil k opakované jízdě, Jack Holder byl vyloučen. Finále na oválu břevnovského stadionu Markéta se tak jelo nakonec pouze se třemi jezdci a Iversen si nenechal svůj premiérový titul na Tomíčkově memoriálu vzít.

Nakonec se mu tak vyplatilo spěchat do Prahy po vystoupení na domácím podniku Grand Prix, který se jel v sobotu večer ve Vojensu a Iversen tam skončil devátý. Posledním z Dánů, kteří se zapsali mezi vítěze Memoriálu Luboše Tomíčka, byl do nynějška Nicki Pedersen, jenž uspěl před osmi lety.

Kvěch bojoval, ale nestačilo to. O lepší umístění ho připravil špatný vstup do závodu, neboť zahájil v silně obsazené úvodní jízdě nulou a při druhém startu byl vyloučený. Následně se postaral alespoň o jediné dílčí vítězství českých barev a poté dojel dvakrát druhý.

Posledním českým vítězem tradičního závodu zůstává i nadále Matěj Kůs, který slavil triumf v roce 2010.

Memoriál Luboše Tomíčka

mezinárodní závod na ploché dráze v Praze

1. Iversen (Dán.), 2. Sundström (Švéd.), 3. Aarnio (Fin.), 4. J. Holder (Austr.), ...8. Kvěch, 9. Franc, 10. Smetana, 12. Chlupáč, 14. Holub, 16. Škurla (všichni ČR)

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž