Malá česká formule ožila

Brno - Národní formule, letos jediná mistrovská kategorie na českých okruzích, přes zimu ožila. Na prvního závodu o víkendu v Brně se postaví osmnáct formulí s motorem do 1400 ccm, což je proti loňsku výrazně více. Naplňují se tak předpoklady koordinátora šampionátu v kategorii vzniklé z bývalé formule Škoda Josefa Křenka, který sliboval pravidelný start dvou desítek závodníků. "V době prvních závodů nebude jediný vůz pro Národní formuli, který by neobsazen zahálel odložený někde v dílně. Startovat by měly všechny automobily, které existují. Nemáme zprávu, že by se někdo přihlásil a svoji účast ještě zvažoval," sdělil Křenek.

Jeho společnost o formulovou třídu pečuje od loňského roku a jezdci proto například platí jen symbolické startovné tisíc korun za jeden závod, zatímco v ostatních třídách a skupinách je nutné složit částku pětkrát vyšší. "Možnost startovat s nižšími náklady platí i nadále. Máme snahu zachovat finanční náročnost závodů v přijatelné výši, proto je poplatek jen symbolický," uvedl Josef Křenek.

Účast v úvodním klání mistrovského seriálu potvrdili všichni favorité a chybět nebudou ani slibovaní nováčkové. Mezi největší adepty na medailové pozice patří obhájce mistrovského titulu Tomáš Chabr, který pojede opět se svým vozem Tomis 99-01 zkonstruovaným před třemi roky.

"Měl jsem v plánu startovat již s novým monopostem, ale ten je stále ještě rozestavěný," oznámil Chabr. "Necítím se jako velký favorit. Trochu se změnily technické předpisy a bude hodně záležet jak se komu podařilo připravit auta. Myslím, že velice rychlí budou Milan Svoboda a Igor Lešínský a také Petr Levíček, který pojede s přestavěnou formulí Swift. Mezi další vážné adepty na přední příčky bych dále zařadil zkušeného Lumíra Firlu seniora a rovněž Radka Mifku, jenž pojede s loňským novým vozem FiKS. Zapomínat by se nemělo ani na mladíky, kteří s námi budou startovat poprvé. Někteří z nich mají už bohaté zkušenosti z motokár."

Nováčci budou v první mistrovském podniku tvořit kvarteto. Vedle již dříve avizovaného Radka Krakoviče, motokárových jezdců Ondřeje Loukoty a Marka Frieda se mezi debutanty šampionátu zařadí také šestnáctiletý Jiří Mičánek junior. Ten se poprvé za volantem formule představil v úvodních závodech vrchařského mistrovství a v Národní formuli 1400 vyhrál. Loukota byl zase velice kladně hodnocen při absolvování Mičánkovy závodnické školy.

Ve druhém podniku šampionátu se startovní pole Národní formule 1400 rozroste o další dva mladé závodníky. "Z motokár do monopostu přesedne také František Marhoul, který měl sice namířeno do jiné kategorie, ale pak své rozhodnutí změnil. V příštích závodech pojede s novým vozem FiKS-02, jenž je těsně před dokončením," uvedl Josef Křenek. "Dalším nováčkem bude syn známého závodníka Petra Vojáčka."

Před závěrem šampionátu chystá dokončit nový vůz také bývalý jezdec Petr Vachta. Pro dalšího z mladých závodníků přestavuje starší monopost Intech. "Máme hotový rám a sestavenou převodovku. Motor bude připraven podle novějších předpisů s objemem 1400 ccm," sdělil Vachta a dodával. "V plánu je účast alespoň v posledním mistrovském podniku. Rád bych ovšem nasadil vůz dříve."

Snímek ukazuje kolizi jezdců Národní formule Milana Svobody (vlevo) a Tomáše Chabra v Mostě. Vybrané fotbalisty Liberce čeká jízda s Národní formulí, ovšem musejí získat titul mistra.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž