Kresta je v Japonsku osmý

  • 10
Obihiro - Japonská Rallye svědčí vozům Subaru a především Petteru Solbergovi. Ten vyhrál loňský ročník a letos je po první etapě opět ve vedení. Roman Kresta, jediný Čech se startovním poli, je zatím s továrním vozem Ford Focus WRC osmý. Posila stáje Škoda, Mikko Hirvonen, dobře začal. Byl mezi první pěticí. V sedmé erzetě ale vylétl z tratě a dál nepokračoval.

Úzké tratě japonských rychlostních zkoušek ovládly od úvodní rychlostní zkoušky vozy stáje Subaru. Nejrychlejší byl Atkinson, který vyhrál dvě ze tří úvodních zkoušek. Pak se ale ke slovu dostal obhájce loňského vítězství Petter Solberg, který vyhrál další dva testy. Na paty mu šlapal především vedoucí muž šampionátu Loeb a jednička peugeotu Grönholm.

Kresta, který startuje v Japonsku poprvé v kariéře, začal soutěž časy okolo 10. místa. Ve druhé sekci ale zrychlil a v předposlední páteční erzetě byl pátý. Poskočil tak na osmou příčku.

"Bylo do složité. V Japonsku jedu poprvé a museli jsme dělat několik změn v rozpisu. V posledním dopoledním měřeném úseku jsem udělal řadu chyb a musel dokonce i krátce zastavit," řekl devětadvacetiletý Kresta v oficiální tiskové zprávě týmu.

 "Několik mých časů bylo srovnatelných s těmi, které dosahovali Duval a Rovenperä.
Na konci jsem sice měli trochu problém s mlhou a viditelností. Celkově je ale moje situace před startem druhé etapy docela dobrá," řekl Kresta.

Posila škodováckého týmu pro Japonsko, Fin Mikko Hirvonen, ukazovala, že soutěž už na rozdíl od jiných pilotů zná. Na začátku rallye se blýskl časy v první osmičce. V RZ 1 byl dokonce čtvrtý. Jenže pak se začal propadat a v RZ 7 vylétl z tratě. Dál v etapě nepokračoval.

"Ke konci té dlouhé erzety jsem prorazil těsně před zatáčkou levou přední pneumatiku a pak už nebylo možné udržet auto na silnici. V následující zatáčce jsme najeli na kámen, který nás roztočil a skončili jsme v lese. Byla to moje chyba," uvedl v týmové zprávě Mikko Hirvonen.

"Myslel jsem, že bude možné Hirvonenův vůz opravit, aby mohl zítra v soutěži pokračovat. Auto je ale příliš poškozené. Obávám se, že pro něj soutěž skončila," sdělil Martin Mühlmeier, vedoucí týmu Škoda Motorsport.

Škodovácká jednička, Armin Schwarz, předvedl opět výkony ve druhé desítce pořadí. Mezi nejrychlejší desítku jezdců se dostal jen v závěrečné dvoukilometrové erzetě.

"Dnes to bylo hodně obtížné. Jsou tady potřeba hodně přesné rozpisy a ty moje byly místy až příliš optimistické. Během dopoledne jsme zažili pár hrůzných okamžiků," doplnil Schwarz.

Zítra pokračuje rallye druhou etapou, v níž jezdci absolvují 11 rychlostních zkoušek. Podnik končí v neděli pěti erzetami.

Neoficiální výsledky po 1. etapě:  1. P. Solberg (Nor./Subaru) 1:31:20,2, 2. Loeb (Fr./Citroën) -22,9, 3. Grönholm (Fin./Peugeot) -34,5, 4. Atkinson
(Austr./Subaru) -1:36,6, 5. Rovanperä (Fin./Mitsubishi) -1:54,2, 6. Galli (It./Mitsubishi) -2:10,7, 7. Duval (Belg./Citroën) - 2:11,9, 8. Kresta (ČR/Ford) -2:50,6, ...12. Schwarz (Něm./Škoda) -6:17,0.

Roman Kresta se spolujezdcem Janem Tománkem na voze Ford Focus RS WRC 04 v Japonské rallye-


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž