Jakub Kornfeil před prvním tréninkem na závod mistrovství světa silničních...

Jakub Kornfeil před prvním tréninkem na závod mistrovství světa silničních motocyklů v Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kornfeil před Velkou cenou: Ještě že jedou dva Češi

  • 0
Společně s politiky, organizátory, policisty či novináři se plavili po Brněnské přehradě. Jakub Kornfeil a Karel Hanika seděli na horní palubě parníku, kde se ve středu netradičně konala tradiční tisková konference před Velkou cenou, nenápadně vzadu.

A když motocykloví závodníci slyšeli, jak si brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) a šéfka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová přejí pěkné počasí bez přeháněk, mrkli na sebe: „Nám by to nevadilo, co?“

Právě dvojici jezdců budou čeští fanoušci na brněnské Grand Prix, která volnými tréninky začíná už zítra, držet palce. „Je to hrozná škoda, že nás ubývá a v šampionátu zůstal už jenom Kuba,“ říká Hanika.

20letý rodák z Brna totiž dostal pro domácí závod divokou kartu a v Moto3 se postaví na start stejně jako stabilní účastník seriálu Kornfeil. „Jsem rád, že se mnou pojede i Karel, jinak by byla pozornost upřena jenom na mě a bylo by to ještě těžší a náročnější,“ uvědomuje si 23letý závodník z jihomoravského Rohatce. „Na druhou stranu, Brno mám rád. Celý rok se těším, až budu moct něco říct českým novinářům, kteří přes rok moc nevolají,“ ujišťuje s úsměvem Kornfeil.

V předchozích letech závodil v prestižní MotoGP i Karel Abraham, jenž před sezonou po jedenácti letech opustil světový šampionát silničních motocyklů a zamířil do méně sledovaných superbiků.

V červnu se z nejslabší kubatury seriálu nedobrovolně poroučel i Hanika. V podprůměrném týmu Platinum Bay Real Estate se opěvovaný talent trápil a dostal padáka. „Teď mám příležitost ukázat se a hlavně si zazávodit s těmi nejlepšími,“ ví Hanika, jenž se v Brně představí s německým týmem Freudenberg Racing.

Ve středu se jihomoravské trio Kornfeil – Abraham – Hanika zase na chvíli dalo dohromady. Čeští závodníci potěšili pacienty v Dětské nemocnici, odpoledne rozdávali autogramy v nákupní Galerii Vaňkovka. Od zítřka se ale bude závodit.

A do jedenáctého dílu šampionátu půjde český tandem s odlišnými ambicemi. Zatímco Kornfeil sní o umístění v elitní pětce, Hanika bude rád za bodovanou příčku v první patnáctce. Nedělní déšť, který reálně hrozí, by všechny předpoklady mohl odplavit. „Brno na suchu a na mokru je podobné, jako když se kloužete na ledě anebo když jdete v tretrách po tartanu,“ srovnává Kornfeil. „Na vodě je Kuba hodně rychlý. I pro mě by to byl úplně jiný závod,“ tuší Hanika.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž