Kopecký zdolal i Gardemeistera

  • 7
Sosnová - Objev rallyeové sezony Jan Kopecký s vozem Toyota Corolla WRC se stal vítěz premiérového Setkání automobilových mistrů, které se uskutečnilo na v Sosnové u České Lípy. Kopecký si nejlépe počínal na speciální dvoukilometrové supererzetě v prestižní kategorii rallye a získal tak i cenné skalpy jezdců továrního týmu Škoda Motorsport, jehož barvy hájili Toni Gardemeister, Roman Kresta a jako host i Tomáš Enge. Čtyři tisíce diváků, kteří v chladnu našli cestu na okruh, mohli na rallyecrossovém a motokárovém okruhu premiérově vidět i autokrosové speciály.První Čech pojede s Peugeotem 206 WRC

Byla to výborná zábava, na kterou se přišlo podívat hodně diváků," pochvaloval si nápad autokrosař Jaroslav Hošek a pouze litoval, že nebylo lepší počasí. "Kdyby bylo sucho, to by byla krása," podotkl loňský evropský šampion, jenž soutěžil pouze s Petrem Turkem.

Oba však měli k dispozici zcela rozdílné vozy. Hošek startuje v divizi III do 4000 ccm, Turek v šestnáctistovkách. "Sice mám silnější výkon, ale to tady nehrálo tak velkou roli. Maximální rychlost jsem mohl použít jen dvakrát a Petrova buggyna je o 250 kilo lehčí," dodal Hošek. Přesto však všechny tři rozjížďky vyhrál.

Největší pozornost vzbudily nejsilnější rallyeové vozy, mezi nimi i deset speciálů typu WRC, rozdělených do dvou skupin. První vyhrál suverén Hrdinka, ve druhé získali shodně pět bodů Kopecký, Václav Pech a Gardemeister. Díky nejlepšímu času, jedinému pod dvě minuty, postoupil do finále Kopecký a vyhrál ho.

"Sice tady o vítězství tolik nešlo, ale jsem rád, že se mi to podařilo. Byla tady kompletní špička a navíc se mi podařilo získat i skalp Gardemeistera," usmíval se v cíli Kopecký. Mladoboleslavští jezdci brali svou trochu nečekanou porážku
sportovně. V postupu do finále jim zabránil hlavně pomalejší rozjezd. Gardemeister prohrál ve své první jízdě s Kopeckým, Kresta nestačil na Hrdinku. "Tady šlo ale o něco jiného," tvrdili svorně.

Výsledky:
Kategorie rallye: 1. Kopecký (Toyota Corolla WRC), 2. Hrdinka (Subaru Impreza WRC), 3. Pech (Ford Focus WRC), 4. Kresta (Škoda Octavia WRC).
Kategorie rallye skupina N: 1. Tuček (Proton Petrh EVO VI), 2. Tošovský, 3. Prokop, 4. Arazim (všichni Mitsubishi Lancer EVO VI).
Kategorie rallyecross a autokros: 1. Koutný (Ford Focus WRC), 2. Výborný, 3. Petrik, 4. Zeman (všichni Ford Escort).
Kategorie autokros (buggy): 1. Hošek (Ford), 2. Turek (Škoda).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž