Kopecký začne sezonu s fabií WRC

Praha - Třetí pilot letošního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích Jan Kopecký zahájí sezonu 2004 ve voze Škoda Fabia WRC. Škoda Matador tým, jehož barvy hájí, se totiž dohodl s vedením mladoboleslavského továrního týmu na spolupráci. Zatím však pouze na lednovou Jänner rallye, která český mistrovský seriál zahájí. Jak bude vypadat další část sezony, Kopecký neví.

„Zatím jsme se opravdu dohodli na spolupráci na tuto soutěž. Máme však zájem o spolupráci po celou sezonu,“ uvedl šéf Škoda Matador týmu a současně jezdcův otec Josef Kopecký pro agenturu ČTK.

Hlavním důvodem, proč se obě strany doposud nedohodly na dlouhodobější spolupráci, jsou dílčí body smlouvy související například s využitím posádky Jan Kopecký, Filip Schovánek při startech v rallye mimo Českou republiku.

Díky brzkému termínu Jänner rallye, která se uskuteční druhý lednový víkend, bude vůz pro Kopeckého juniora připravovat tovární Motorsport tým. „Pokud bychom se dohodli na další spolupráci, v což věřím, podíleli bychom se jeho přípravě poté i
my,“ dodal Kopecký senior. 

„Jsem moc rád, že se nám podařilo dohodnout nasazení fabie WRC do českého šampionátu. Určitě potěšíme hodně fanoušků. Sezona tentokrát začne nezvykle brzy, čekají nás perné dny příprav. Pro start v Rakousku připravujeme dvě různá nastavení - asfaltové a šotolinové, které použijeme v případě sněhu. Podle posledních zpráv ho leží na tratích Jänner rallye asi dvacet centimetrů,“ prohlásil šéf stáje.

Kopecký mladší se s fabií WRC krátce seznámil během několika testovacích jízd. V polovině listopadu s ní startoval na exhibičním Setkání mistrů na okruhu v Sosnové, kde ve finálovém duelu porazil úřadujícího českého mistra Václava Pecha.

Na premiéru s fabií WRC při klasické soutěži se těší. „Fabia je obratný vůz, vyžaduje úplně jiný jezdecký styl než octavia, s níž jsme letos vybojovali třetí místo v šampionátu. Na odlišné jízdní vlastnosti a reakce si musím zvyknout, jednoduše řečeno se s ním potřebuji sžít. Samotná Jänner rallye je pro nás velkou neznámou. Byl bych rád, kdyby se na tratích udržel sníh, byla by to pro nás velká zkušenost. Na stoprocentně sněhové soutěži jsme s Filipem ještě nejeli,“ řekl Jan Kopecký.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž