Jan Kopecký pilotuje na sněhu ŠKodu Fabia S2000

Jan Kopecký pilotuje na sněhu ŠKodu Fabia S2000 | foto: Reuters

Kopecký a Hänninen neuspěli s fabiemi v pneumatikové ruletě Monte Carlo

  • 5
Valence (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Vztek, bezmoc, smutek a zklamání. Přesně tak lze popsat náladu, která večer panovala v servisním stanu továrního týmu Škoda Motorsport. Stačilo totiž pouhých 50 kilometrů, aby česká stáj ztratila šanci na vítězství v Rallye Monte Carlo.

Co se stalo? Tým doplatil na "pneumatikovou ruletu", jak bývá soutěž kvůli proměnlivému počasí označována. Juho Hänninen a Jan Kopecký zvolili pro závěrečné dvě rychlostní zkoušky druhé etapy špatné pneumatiky a nabrali obrovskou ztrátu.

Hänninen, který po první etapě vedl, je šestý se ztrátou 2 minut a 35 vteřin na vedoucího Francouze Bouffiera (Peugeot). Kopecký se propadl na deváté místo a ztrácí téměř osm minut. Šanci škodováků na medailové pozice zachraňuje jenom Belgičan Freddy Loix, který je s odstupem minuty a pěti vteřin třetí.

"Vyhrát můžu jen těžko. Nikdo už neudělá stejnou chybu jako my," posteskl si Hänninen.

"Kvůli špatné volbě pneumatik vypadáme jako idioti," přiznal šéf týmu Michal Hrabánek. "Ale jsme ve Francii a ať se snažíme sebevíc, v podobných věcech budeme Peugeot stále jen dotahovat," připomněl, že jezdci konkurenční značky podobou chybu neudělali.

Na kritické dvě čtvrteční zkoušky, které se jely v nadmořské výšce kolem 1500 metrů, se neuvěřitelně změnilo počasí. Teplota výrazně klesla pod nulu, trať pokryl sníh. Kopecký vyrážel ze servisu jako první ze špičky, proto měl na své Fabii S2000 takzvané přechodné pneumatiky, do těchto podmínek nevhodné.

výsledky po 2. etapě

"Když Honza vyrážel na trať, neměli jsme informace, že se počasí tak výrazně změní," popsal Hrabánek. Konkurenční piloti, kteří vzápětí vyráželi na trať, už ano a zvolili zimní pneumatiky. Bývalý vítěz Delecour (Peugeot) dokonce nasadil gumy s hřeby a posunul se na druhou příčku.

Pro Hänninena mechanici nachystali zimní pneumatiky. Ovšem bývalý mistr světa Peter Solberg (rovněž Peugeot), který vyrážel na trať před ním, nasadil přechodné pneumatiky. Proto po nich zpětně sáhl také průběžný lídr.

"Nebylo snadné vybrat správné gumy. Každý řekl svůj názor, pak jsem se nějak rozhodl," vysvětlil Hänninen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž