Johann Zarco při tréninku na VC Japonska

Johann Zarco při tréninku na VC Japonska | foto: AP

Francouzský favorit brněnské Moto2: Až začnu se salty nudit, přestanu

  • 0
Odstavil motorku pod natřískaným céčkem, vylezl na bariéru z pneumatik. A hop! Tribuna po ukázkovém saltu vzad, za které by se nemusel stydět ani gymnasta na olympiádě v Riu, bouřila. Přesně takhle slavil loni po brněnském závodě Moto2 vítězství Francouz Johann Zarco.

„Myslím, že se to lidem líbí, a budu to dělat, dokud je to nezačne nudit,“ slíbil 26letý Zarco.

Obhájce světového titulu v Moto2 v letošní sezoně metal salta v Argentině, Itálii, Katalánsku, na německém Sachsenringu si akrobatický prvek střihl přímo na pódiu. Naposledy předvedl salto před týdnem v Rakousku.

„Nedělám to proto, že bych býval gymnasta, naučil jsem se to na hřišti a myslím, že je to dobrá oslava,“ říká Zarco, jenž podobný kousek poprvé ukázal před lety po prvním triumfu v Red Bull Rookies Cupu.

Pokud salto udělá i po nedělním brněnském závodě Moto2, bude to důležitý skok k druhému titulu mistra světa. Na čele šampionátu má před českou Grand Prix čtyřiadvacetibodový náskok na Alexe Rinse.

Zároveň by to byla stylová rozlučka s třídou, která je poslední roky kvůli absenci českých jezdců a zvučných hvězd v tuzemsku nejméně sledovaným závodem světového šampionátu. Francouzský akrobat od příštího poskočí mezi elitu do MotoGP.

V elitní kubatuře bude s kolegou Jonasem Folgerem sedlat stroj francouzského týmu Monster Yamaha Tech 3. Zarcův postup se stal i tématem tiskové konference před červencovou německou Grand Prix.

„Když ho vidím jezdit v Moto2, vidím, že jezdí čistě, chytře a má krásný styl,“ chválil ho Stefan Bradl z MotoGP. „Není to šílenec. Umí si situaci v závodě dobře vyhodnotit, žádné rady mu dávat nemusíme,“ doplnil německý závodník.

Potvrdí Zarco jeho slova i na Masarykově okruhu?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž